Enterococcen

Wat zijn Enterococcen?

Enterococcen zijn een groep bacteriën die behoren tot het geslacht Enterococcus. Ze komen van nature voor in verschillende omgevingen, zoals de darmen van mensen en dieren, water, bodem en voedsel. Enterococcen worden beschouwd als onderdeel van de normale darmflora bij warmbloedige dieren, inclusief de mens.

Deze bacteriën hebben verschillende eigenschappen die hen uniek maken. Ze zijn in staat om te overleven onder diverse omstandigheden, waaronder hoge zoutconcentraties en zure omgevingen. Bovendien zijn ze vaak resistent tegen veelgebruikte antibiotica, wat hun behandeling in geval van infectie erg lastig maakt.

Hoewel de meeste enterococcen onschadelijk zijn en geen ziekte veroorzaken, kunnen bepaalde stammen pathogene kenmerken vertonen en infecties veroorzaken, vooral bij kippen met een verzwakt immuunsysteem.

De rol van Enterococcen in het darmstelsel van kippen

Enterococcen spelen een belangrijke rol in het darmstelsel van kippen, waar ze deel uitmaken van de normale darmflora. Ze helpen bij de spijsvertering en nemen deel aan de bescherming tegen schadelijke bacteriën door competitie voor voedingsstoffen en ruimte in de darm. Enterococcen kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van het immuunsysteem van kippen door het stimuleren van de aanmaak van bepaalde immuuncellen.

Echter, net zoals bij mensen, kunnen Enterococcen problematisch worden wanneer ze uit balans raken in het darmstelsel van kippen.

Welke stammen Enterococcen kunnen ziekteverschijnselen veroorzaken bij kippen?

De volgende stammen kunnen ziekteverschijnselen veroorzaken:

  • Enterococcus Ceccorum
  • Enterococ Faecalis
  • Enterococ Faecium
  • Enterococ Hirae
  • Enterococ Durans


 Symptomen van ziekte door Enterococcen bij kippen

De symptomen van ziekte veroorzaakt door Enterococcen bij kippen kunnen variëren afhankelijk van het soort infectie en de ernst ervan. Hier zijn enkele mogelijke symptomen die kunnen optreden bij kippen die geïnfecteerd zijn met pathogene stammen van Enterococcen:

Been- en gewrichtsinfecties: Kippen kunnen symptomen vertonen zoals kreupelheid, zwellingen in de gewrichten, moeilijkheden met lopen en algemene lusteloosheid.

Septicemie: Dit is een ernstige infectie waarbij bacteriën zich verspreiden door de bloedbaan. Kippen kunnen symptomen vertonen zoals koorts, bleke kam en lellen, verminderde eetlust en slaperigheid.

Endocarditis: Dit is een ontsteking van de binnenbekleding van het hart. Kippen kunnen symptomen hebben zoals ademhalingsproblemen, zwakte, verminderde inspanningscapaciteit en mogelijk flauwvallen.

Algemene gezondheidsproblemen: Kippen die besmet zijn met pathogene Enterococcen kunnen ook symptomen vertonen zoals verminderde groei, verminderde eiproductie, verminderde voeropname en een algehele slechte conditie.


Behandeling van ziekte door Enterococcen bij kippen

De behandeling van ziekte veroorzaakt door Enterococcen bij kippen vereist professioneel veterinair advies en kan afhankelijk zijn van de specifieke situatie en ernst van de infectie. Over het algemeen kunnen de volgende benaderingen worden gebruikt bij de behandeling van ziekte door Enterococcen bij kippen:

Antibiotica: In sommige gevallen kan behandeling met antibiotica noodzakelijk zijn, vooral als de infectie ernstig is of als de bacteriën resistent zijn tegen bepaalde antibiotica. Het is belangrijk dat antibiotica alleen worden gebruikt zoals voorgeschreven door een dierenarts om de effectiviteit van de behandeling te maximaliseren en antimicrobiële resistentie te voorkomen.

Ondersteunende zorg: Het verstrekken van goede voeding, hygiëne en rustige omgevingsomstandigheden kan de kippen helpen om te herstellen en hun immuunsysteem te versterken tijdens de behandeling.


Ziekte door Enterococcen voorkomen bij kippen

Om ziekte veroorzaakt door Enterococcen bij kippen te voorkomen, zijn er verschillende maatregelen die je kunt ondernemen. Hier zijn enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen:

Goede hygiëne: Zorg voor een schone leefomgeving voor je kippen. Maak regelmatig de kippenren en het kippenhok schoon. Zorg altijd dat de drink en voerbakken schoon zijn.

Juiste voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd en voedzaam dieet voor de kippen. Een goede voeding draagt bij aan een gezond immuunsysteem en vermindert de kans op ziekte.

Zorg voor minder stress: Stress verzwakt het immuunsysteem van de kippen en maakt ze vatbaarder voor infecties. 

Reactie plaatsen