Staphylococcen

Wat zijn Staphylococcen?

Staphylococcen (enkelvoud: staphylococ) zijn een groep bacteriën die behoren tot het geslacht Staphylococcus. Deze bacteriën zijn bolvormig en kunnen in clusters groeien, wat hun naam "staphyle" (tros van druiven) en "coccus" (bolvormig) verklaart. Staphylococcus-bacteriën zijn wijdverspreid in de natuur en kunnen zowel op de huid van mensen en dieren voorkomen als in de omgeving.

Sommige stammen van Staphylococcus zijn normale flora op de huid en slijmvliezen van mensen en dieren zonder schade te veroorzaken. Echter, bepaalde stammen, zoals Staphylococcus aureus, kunnen pathogeen zijn en verschillende infecties veroorzaken, variërend van huidinfecties tot ernstigere ziekten zoals longontsteking, bloedvergiftiging en meer.

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle staphylococcus-bacteriën schadelijk zijn, maar bepaalde stammen kunnen infecties veroorzaken die behandeling vereisen. Het identificeren van de specifieke stam en het uitvoeren van gevoeligheidstests zijn cruciaal voor het effectief behandelen van stafylokokkeninfecties.

Welke stammen van Staphylococcen zijn ziekteverwekkend bij kippen?

Staphylococcen die ziekte bij kippen veroorzaken, zijn voornamelijk Staphylococcus aureus en Staphylococ Hyicus.

Wat zijn de symptomen van ziekte door Staphylococcen bij kippen?

Huidinfecties: Stafylokokken kunnen huidinfecties bij kippen veroorzaken, die zich kunnen manifesteren als roodheid, zwelling, abcessen of korsten op de huid.

Ademhalingsproblemen: Stafylokokkeninfecties kunnen leiden tot ademhalingsproblemen bij kippen, zoals benauwdheid, niezen, hoesten en afscheiding uit de neus of ogen.

Voedselvergiftiging: Als kippen besmette voeding consumeren die door Staphylococcen zijn vervuild, kunnen ze symptomen van voedselvergiftiging vertonen zoals braken, diarree, lusteloosheid en gebrek aan eetlust.

Reproductieve problemen: Stafylokokkeninfecties kunnen ook reproductieve problemen veroorzaken bij kippen, zoals abnormale eiproductie, verlies van vruchtbaarheid of gebrekkige broedresultaten.

Hoe wordt de diagnose gesteld dat je kippen ziek zijn door Staphylococcen?


Klinisch onderzoek: De dierenarts zal de kippen lichamelijk onderzoeken en letten op symptomen die consistent zijn met stafylokokkeninfecties, zoals huidlaesies, ademhalingsproblemen of reproductieve problemen.

Laboratoriumtests: Om de aanwezigheid van Staphylococcus-bacteriën te bevestigen, kan de dierenarts monsters nemen van huidlaesies, lichaamsvloeistoffen of weefsels van de kippen en deze naar het laboratorium sturen voor microbiologische kweek. In het laboratorium worden de monsters geanalyseerd om de specifieke stam van Staphylococcus te identificeren.

Gevoeligheidstests: Naast het identificeren van de Staphylococcus-stam, kan het laboratorium ook gevoeligheidstests uitvoeren om te bepalen welke antibiotica effectief zijn tegen de geïsoleerde bacteriestam. Dit helpt bij het bepalen van de geschiktste behandelingsopties.

Histopathologisch onderzoek: In ernstige gevallen waarbij kippen zijn overleden, kan postmortaal histopathologisch onderzoek worden uitgevoerd op weefselmonsters om de schade en ontsteking veroorzaakt door stafylokokkeninfecties te beoordelen.


Hoe is ziekte door Staphylococcen bij kippen te behandelen en voorkomen?


Behandeling

Antibiotica: alleen goed werkende indringende antibiotica, zoals penicillinen kan deze bacterie aanpakken. De behandeling met antibiotica moet wel gebeuren voordat de schade door de bacterie al te groot is.


Voorkomen

Goede hygiëne: Zorg voor een schone en droge leefomgeving voor de kippen. Regelmatige reiniging en desinfectie van het kippenhok, de kippenren, legnesten en drink en voerbakken zijn essentieel om de verspreiding van bacteriën te voorkomen.


Reactie plaatsen