kalkpoot_kippen_witte_dikke_poten_bij_kippen_bestrijden_oorzaak

Kalkpoten

Wat zijn kalkpoten?

Kalkpoten is een aandoening die voorkomt bij vogels, met name bij pluimvee zoals kippen en duiven. Het wordt veroorzaakt door (schurft)mijten die zich nestelen in de schubben van de poten en de huid aantasten.

 Dit leidt tot een opeenhoping van dode huidcellen en keratine, waardoor de poten er ruw en korstig uitzien, alsof ze bedekt zijn met een witte grijze stof. De mijten veroorzaken jeuk en irritatie, wat kan leiden tot ontstekingen en pijn.


Oorzaak van Kalkpoten


Kalkpoten is een ziekte bij kippen, waarbij de poten dikker worden en pijn gaan doen door (schurft)mijten van de Cnemidocoptes soort (meestal C. mutans). Deze mijten zijn slechts tienden van millimeters groot. Ze boren gangen door het hoornige oppervlak van een kippenpoot en leven van het bloed van de kippen.


Symptomen bij Kalkpoten

De schubben van de poten zetten uit en er kan een witte substantie gezien worden. Vogels met kalkpoten kunnen veel naar hun poten pikken en gaan ook niet graag op stok. Kalkpoten kunnen als ze onbehandeld blijven een bedreiging zijn voor de gezondheid van de kippen. In buitengewone gevallen kunnen er zelfs delen van de poot afsterven zoals tenen die stompjes worden.


Invloed van leeftijd

Vooral oudere dieren worden aangevallen door de mijten en jongere dieren bijna niet. De reden hiervan is, omdat de schubben van de poten van volwassen kippen groter zijn en daardoor makkelijker doordringbaar zijn voor de schurftmijten die kalkpoten veroorzaken.


Behandeling van Kalkpoten

Je kunt kalkpoten op veel verschillende manieren behandelen. Door met chemische middelen aan de gang te gaan of ze te verstikken door een zuurstofgebrek.

  1. Haal alle bodembedekking en legnest materiaal uit het kippenhok.
  2. Maak je hok grondig schoon met Vitalkaline Schuimreiniger Pro en zorg dat het goed opgedroogd is.
  3. Vul het kippenhok en de legnesten weer met beukenhoutsnippers/houtvezel en hooi.
  4. Meng Multi Herbal Drinkmix door het drinkwater van je kippen.
  5. Meng gedurende 21 dagen Finecto+ Oral door het voer voor je kippen. Hierdoor willen de schurftmijten het bloed van je kippen niet meer drinken en gaan ze van je kippen af.
  6. Spuit de poten van de kippen met kalkpoten ruim in met Finecto Kalkpoot Reiniger dit heeft een verzorgende werking en bevat olie waardoor de nog aanwezige kalkpootmijten stikken. Masseer dit langzaam in met bijvoorbeeld een hele zachte schone tandenborstel.
  7. Door Finecto+ Oral gaan de mijten uit de schubben van de kippenpoot en op zoek naar ander voedsel in het kippenhok. Daarom is het belangrijk dat je het hok elke 14 dagen goed schoonmaakt.
  8. Spuit elke keer na het schoonmaken je hok volledig in met Finecto+ Protect wanneer het hok goed is opgedroogd.

Tijdens de behandeling met vettige smeersels of vloeistoffen kunnen de dode mijten voorzichtig verwijderd worden. Het is altijd beter om kippen met kalkpoten apart te zetten van de kippen die er geen last van hebben. Op deze manier kunnen de mijten zich niet verspreiden.