Kropverstopping

Wat is de oorzaak van een kropverstopping bij kippen?

Een belangrijke oorzaak van kropverstopping bij kippen is overmatig eten of het eten van lang, vezelrijk voedsel dat moeilijk verteerbaar is. Dit kan leiden tot ophoping van voedsel in de krop, wat een zakvormig orgaan is waar voedsel tijdelijk wordt opgeslagen en verzacht voordat het verder het spijsverteringsstelsel in gaat.

Andere mogelijke oorzaken van kropverstopping bij kippen zijn onder andere een gebrek aan vers water, voeding van slechte kwaliteit, parasitaire infecties of problemen met de spieren ( Ziekte van Marek ) die de krop ledigen.

Wat zijn de symptomen van een kropverstopping bij kippen?


Een opgezwollen en uitpuilende krop: Dit kan duidelijk zichtbaar zijn als een vergrote, harde massa in de buurt van de nek van de kip.

Het vasthouden van voedsel: Kippen met een kropverstopping kunnen voedsel in hun bek vasthouden, omdat het niet goed door de krop kan passeren.

Kokhalzen en/of braken: Kippen kunnen proberen voedsel uit te spugen als gevolg van de verstopping en ongemak in de krop.

Verminderde eetlust: Kippen met een kropverstopping kunnen minder gaan eten omdat het voedsel niet goed wordt verteerd en doorgelaten.

Versuft gedrag en lusteloosheid: Kippen kunnen zich sloom en zwak voelen als gevolg van de kropverstopping en pijn die ermee gepaard gaat.

Gewichtsverlies: Als een kip langdurig last heeft van een kropverstopping, kan dit uiteindelijk leiden tot gewichtsverlies en verminderde algehele gezondheid.

Hoe behandel je een kropverstopping bij kippen?

Bij een milde kropverstopping kun je proberen de kip warm water of plantaardige olie te geven en voorzichtig de krop te masseren in de hoop dat dit de verstopping losmaakt en oplost. Als dit geen verbetering oplevert en de krop hard en vol aanvoelt, is het verstandig om de kip naar de dierenarts te brengen. In ernstige gevallen kan de krop geopend worden om deze te legen.

Hoe masseer ik de krop van een kip?

Om de krop van een kip te masseren, volg je deze stappen:

  1. Plaats de kip op een stabiele ondergrond en zorg ervoor dat ze rustig is.
  2. Begin met het voorzichtig masseren van de krop door zachte cirkelvormige bewegingen te maken.
  3. Oefen lichte druk uit terwijl je de massage uitvoert, maar wees voorzichtig om de kip niet te veel stress te bezorgen.
  4. Blijf masseren gedurende enkele minuten om eventuele verstoppingen in de krop los te maken.

Als je merkt dat de kip ongemak vertoont of als er sprake is van zwelling, stop dan onmiddellijk en raadpleeg een dierenarts. Het is belangrijk om voorzichtig en respectvol met de kip om te gaan tijdens het masseren van zijn of haar krop, aangezien dit een gevoelig gebied is dat goed moet worden behandeld.

Hoe voorkom je een kropverstopping bij kippen?

Beperk de hoeveelheid vezelrijk voedsel: Voorkom overmatig voeren van voedsel zoals brood, granen en lange grasstengels, omdat deze moeilijker te verteren zijn en tot verstoppingen kunnen leiden.

Zorg voor voldoende vers water: Zorg ervoor dat kippen altijd toegang hebben tot voldoende vers water om de spijsvertering soepel te laten verlopen.

Bied gevarieerd en gebalanceerd voedsel aan: Zorg voor een gebalanceerd dieet dat voldoet aan de voedingsbehoeften van je kippen en voorkom overmatig voeren van één soort voedsel.

Reactie plaatsen