New Castle Disease

Het New Castle Disease is een erg besmettelijke virusziekte die veel soorten vogels kan infecteren. Het is een virus behoort tot de Aviaire Paramyxovirussen en kan tussen veel vogelsoorten overgebracht worden. Er bestaan veel verschillende stammen van het virus, net zoals bij Infectieuze Bronchitis, maar bij het NCD zijn de stammen ingedeeld op hoe groot de invloed is op de gezondheid. De kwaadaardigste stammen zorgen direct voor veel sterfte. De zwakkere stammen geven vooral symptomen die de zenuwbanen aantasten.


Het New Castle Disease kan maandenlang buiten de kip lang in leven blijven. Door goede hygiëne en minder contact tussen mensen en dieren is de kans al een stuk kleiner dat de infectie verspreid wordt. Daarom worden gestorven dieren die besmet zijn met het virus ingesloten zakken afgevoerd om verspreiding te voorkomen.


Het virus heeft een incubatietijd van 2 tot 6 dagen.


Besmetting en verspreiding New Castle Disease

Het paramyxovirus kan zich snel verspreiden binnen een toom. Dit gebeurt via met ontlasting besmet water en/of voer, inademing van het virus of hoestslijm. Besmetting van de ene naar de andere toom kan gebeuren via de lucht, besmette waterdruppels, stofdeeltjes of via stekende insecten. Stekende insecten kunnen het virus verspreiden door eerst een besmet dier te steken en vervolgens een gezond dier te steken en het dier hierdoor te besmetten.


Symptomen New Castle Disease

De symptomen van een Parymoxyinfectie kunnen zorgen voor directe sterfte, aandoeningen aan het digestie-apparaat, ademhalingsapparaat en centrale zenuwstelsel. In sommige gevallen is zijn er ook geen symptomen te zien, dit kan een diagnose stellen erg moeilijk maken.


NCD is een typische vorm van een acute ziekte met symptomen zoals ademhalingsproblemen en in latere vorm aantasting van het zenuwstelsel.


Enkele symptomen zijn:

  • Ademhalingsproblemen: happen naar adem, hoesten, niezen, vloeistof uit de neus, zwelling van de kopstreek en/of oogleden. (Afbeelding 1)
  • Zenuwsymptomen: spasmen, cirkelen, draainek, poot- of vleugelverlamming en trillen. (Afbeelding 2)
  • Spijsverteringsstoornissen: waterige groene mest.
  • Algemene symptomen: verminderde eetlust, suf, daling in de leg, abnormale eieren en sterfte.

new castle disease

Foto's: MSD Animal HealthDiagnose New Castle Disease

Dieren die symptomen vertonen van het New Castle Disease moeten onmiddellijk geïsoleerd worden en onderzocht. Een sectie is het eerste wat gedaan wordt. Vaak zijn er bloedingen te zien in de kliermaag en het ademhalingsstelsel. De diagnose kan ook gesteld worden swaps te nemen uit de cloaca of de luchtpijp. Aan de hand van de uitslagen, kan een optimaal inentingsschema opgesteld worden om verdere verspreiding te voorkomen.


Bloedonderzoeken enkele weken na infectie of inenting kunnen aantonen of de juiste hoeveelheid antistoffen aanwezig zijn in het dier.


Behandeling New Castle Disease

Voor kippen die al besmet zijn met NCD bestaat geen behandeling. Het is daarom erg belangrijk om preventief te vaccineren en dit ook jaarlijks te herhalen. Kippen met een hoge concentratie afweerstoffen zijn beschermd tegen het NCD. Een goed afgestemd vaccinatieprogramma is daarom voor elke fokker erg belangrijk.


De betrouwbaarste methodes hiervoor zijn drinkwaterentingen en injectie-entingen, want deze zorgen voor optimale bescherming wanneer de juiste hoeveelheden gebruikt worden. Hoewel een vaccin nooit 100% beschermd, blijft dit wel de enige manier om het te voorkomen.