Waarom heeft mijn kip een blauwe kam?
Waarom heeft mijn kip een blauwe kam? Wanneer een kip zich niet lekker voelt kan de kleur van de kam veranderen. Houdt deze dus altijd goed in de gaten. Er zijn verschillende oorzaken waardoor de kam en de lellen van kippen blauw kunnen worden.
Mogelijk oorzaken blauwe kam bij kippen
- Bevriezing/kou
- Onvoldoende voedzaam eten
- Zuurstof tekort
- Blauwe kam ziekte
Bevriezing
Met de temperaturen van de afgelopen dagen komt het wel eens voor dat de kam blauw of zelfs beginnend zwart wordt. Wanneer de temperatuur onder de 6 graden is, dan kunnen de kam en lellen bevriezen. Als de luchtvochtigheid omhoog gaat en het nachthok niet goed geventileerd is, dan heb je kans dat dit bij je kippen gebeurd. Je kunt de kam en lellen insmeren met vaseline of uierzalf. Zo kan je de kippen helpen hun kam en lellen te beschermen.
Onvoldoende voedzaam eten
Voer je vaak en veel granen? Dan kan het zijn dat de kippen te veel vet binnen krijgen. Dit kan ook een oorzaak zijn van een blauwe kam. Een kip heeft veel vitamines en mineralen nodig om gezond en sterk te blijven. Voer ze bijvoorbeeld een goede kwaliteit legkorrel of ons compleet voer. Zie granen voornamelijk als snack tussendoor.
Zuurstof tekort
Een blauwe kam kan ook te maken hebben met een zuurstof tekort. Vooral bij oudere kippen komt dit voor. Je zult dan zien dat de kam en lellen blauw kleuren bij inspanning. Bijvoorbeeld wanneer ze een stukje lopen, vliegen of wanneer er wordt getreden. Wanneer de kip in rust is zal de blauwe kleur weer weg trekken. Als de blauwe kleur blijft kan dit ook duiden op een luchtweginfectie zoals snot. In dat geval is het verstandig om een door een dierenarts naar te laten kijken en eventueel te starten met een antibiotica kuur.
Blauwe kam ziekte
De blauwe kam ziekte is eigenlijk niet echt een ziekte, maar een vergiftiging door teveel eiwitrijk voedsel. Dit komt vaak alleen voor bij hanen, omdat hennen de eiwitten om kunnen zetten tot ei. Een haan kan deze eiwitten niet verbruiken en daardoor zal een teveel aan eiwitten ophopen in het lichaam. Dit uit zich dan in een blauwe kam. Wanneer je denkt dat de haan last heeft van deze ‘ziekte’ is het verstandig om hem weg te halen bij het eiwitrijke voedsel. Je zult zien en voelen dat de haan al flink vermagerd is. Zet hem een tijdje apart, geef hem wat (gemalen) graan en eventueel suikerwater. Hierdoor zal je zien dat hij snel weer opknapt. Wanneer hij weer volledig is hersteld, mag hij weer terug bij de groep.
Advies nodig?
Je kunt altijd een reactie hieronder plaatsen. Wij reageren zo snel mogelijk op je vraag. 7 dagen per week.