Wat hebben kippen dagelijks nodig?
Glenn
4 min
1

Wat hebben kippen dagelijks nodig?

4 min
1

Iedereen zegt wat anders over het voeren van kippen. Vroeger gaven ze altijd alle keukenrestjes aan de kippen. Maar is dit allemaal wel gezond voor je kippen? Wat hebben je kippen dagelijks nodig aan voeding om optimaal gezond te blijven en heerlijke eieren te leggen? 

Hoeveel eiwitten heeft een kip nodig per dag? 

Het dieet van je kippen moet dagelijks 14-18% uit eiwitten bestaan (voor kuikens uiteraard wat meer). Door een goed eiwitrijk dieet zorg je dat je kippen genoeg eiwitten binnen krijgen voor een constante eiproductie. 

Naast de eierproductie zijn eiwitten ook erg belangrijk voor de gezondheid van je kippen. Daarom is regelmatig een eiwitrijke snack geven, zoals meelwormen of Nutri Worms belangrijk. En het is ook nog eens leuk om te geven, want ze worden er helemaal blij van.

Hoeveel (zon)licht heeft een kip nodig? 

Naast voer en water is licht één van de belangrijkste dingen die een kip nodig heeft. 

Het aantal lichturen in de dag van je kip heeft invloed op hoe goed ze eieren leggen. Over het algemeen heeft een kip minimaal 13-14 uur licht nodig om eieren te gaan leggen. 

Daarom leggen ze, wanneer het weer warmer wordt en de dagen langer worden, veel meer eieren dan in de korte winterdagen. 

Ook is voldoende zonlicht belangrijk om een vitamine D tekort te voorkomen. Dit zorgt voor sterke botten. 

Hoeveel eet en drinkt een kip per dag?

De hoeveelheid voer of water die je kippen nodig hebben hangt af van veel verschillende factoren. Een groot kippenras eet vanaf dat ze kuiken zijn, al veel meer dan een klein kippenras van dezelfde leeftijd. 

Over het algemeen heeft een volwassen middelgrote kip tussen de 100  –  150 gram voer en 250 – 300ML water nodig per dag. Dit is vooral afhankelijk van de grootte van je kippen, de kwaliteit van je voer en de temperatuur. Kies je ervoor om het kippenvoer te fermenteren, dan hebben ze vaak iets minder nodig.

Er zijn zoveel verschillende merken en soorten kippenvoer dat het erg lastig is om te weten wat het beste werkt voor je kippen. 

Een haan van een klein kippenras, zoals de serama kan al snel last krijgen van een teveel aan eiwitten door kuikenvoer of legkorrels. En zou dus meer granen en zaden nodig hebben om dit te voorkomen. 

Wanneer kippen een overschot aan eiwitten krijgen, dan kunnen ze last krijgen van een eiwit vergiftiging. Een van de eerste tekenen hiervan is dat ze een blauwe kam krijgen, dit komt vooral voor bij hanen. 

Door je kippen gevarieerde voeding te geven, kun je al een hoop problemen voorkomen. Daarnaast is het voor je kippen natuurlijk ook een stuk smakelijker om een “keuze” te hebben in wat ze eten. 

Wij zijn lang bezig geweest om ons ideale voer te vinden. We wilden alles in de juiste verhoudingen voor de beste eierproductie en een optimale gezondheid. 

Maar ook omdat er veel kippenrassen zeldzaam zijn en soms ook bedreigd. Wilde we natuurlijk ook voer wat de bevruchting van de hennen en hanen stimuleert. Zodat kuikens makkelijker en gezonder geboren worden. 

Na veel testen met onze eigen kippen en samen met onze testers zijn we op ons Compleet Voer gekomen. Samen met andere kippenliefhebbers hebben we gekeken wat het beste werkt. 

Omdat het natuurlijk altijd beter kan horen we graag wat je kippen ervan vinden. Wil je het graag uitproberen? Dan is een Persoonlijk Pakket zelf samenstellen iets voor jou.

ons-heerlijke-compleet-voer

Ons heerlijke Compleet voer.

Geef je kippen voldoende ruw of groenvoer 

Als je kippen vrij in het gras kunnen scharrelen dan hoef je je hier in principe niet druk over te maken. Maar als je kippen niet altijd de gelegenheid hebben om groen of ruwvoer te eten, dan is het wel een goed idee om ze dit te geven. 

Je kunt bijvoorbeeld bepaalde verse groentes, zoals sla en witlof geven. Maar ook ruwvoer zoals hooi of luzerne snippers. Ruwvoer zorgt voor een dikkere, drogere ontlasting en voor een betere spijsvertering. Hierdoor wordt het schoonmaken van het nachthok ook een stuk makkelijker. 

Let wel op met verse groentes dat je ze niet te veel geeft. Door het vele vocht wat aanwezig is in veel soorten groentes kan de ontlasting van je kippen juist weer dunner worden. 

Geef je kippen niet te veel vetrijke snacks 

Kippen zijn dol op eten, vooral mais en andere vetrijke granen en zaden zijn hun favoriet. Ze zitten vol belangrijke vitamines en mogen ook zeker niet ontbreken in hun dieet. Maar een overschot aan vetten is slecht voor hun gezondheid en remt de eierproductie. 

Je kunt naast droge gemixte granen en zaden geven als snack dit ook fermenteren. Dit zorgt ervoor dat ze sneller vol zitten en het stimuleert een optimale gezondheid, omdat er dan nog meer vitamines inzitten. 

Geef je kippen voldoende grit en calcium 

Calcium dat bijvoorbeeld in oestergrit of pikmix zit, zorgt voor een goede eierschaal en sterke botten. Wanneer je kippen een tekort aan calcium hebben, dan kunnen ze eieren met een dunne eierschaal of windeieren gaan leggen. Calcium boost is hiervoor een makkelijke en snelle oplossing!

Naast dat calcium en grit belangrijk is voor de gezondheid van je kippen. En de kwaliteit van hun eieren. Is het nog belangrijker voor hun spijsvertering. Omdat een kip een Spier- en kliermaag heeft, moeten ze voldoende steentjes en stukjes schelp eten om voedsel optimaal te verteren. Dit voorkomt verstopping en draagt bij aan een optimale opname van alle voedingsstoffen. 

Heb je vragen of twijfel je? 

Het verzorgen van kippen is constant nieuwe dingen leren. Wil je zeker zijn van je zaak en heb je vragen? Laat het weten in een reactie en wij zullen zo snel mogelijk reageren!

Reacties