Kropverzuring

Wat is de oorzaak van een kropverzuring bij kippen?

Een veelvoorkomende oorzaak van kropverzuring bij kippen is een schimmelinfectie genaamd candida. Deze infectie kan optreden wanneer de balans van gisten in de krop verstoord raakt, waardoor de candidaschimmel zich kan vermenigvuldigen en problemen veroorzaken. Kippen die vaak voedsel eten dat te droog of te plakkerig is, lopen een groter risico op kropverzuring. Ook kunnen stressvolle situaties of het niet beschikbaar hebben van voldoende vers water bijdragen aan het ontwikkelen van deze aandoening.

Wat zijn de symptomen van een kropverzuring bij kippen?

Bij jonge vogels kunnen symptomen van kropverzuring optreden, zoals braken, vertraagde kroplediging, sloomheid, verminderde eetlust en in sommige gevallen kropverstopping. Oudere vogels kunnen een uitgezette krop hebben die gevuld is met slijm. Afgestorven bekleding kan de kroplediging bemoeilijken. Naast problemen in de krop kan Candida ook aanwezig zijn in de bek, waar witte plakkaten bedekt met slijm gevormd worden.

Hoe behandel je een kropverzuring bij kippen?

Onder de microscoop kan onderzocht worden of er gisten aanwezig zijn in materiaal verkregen via een kropswab. Na kleuring van het materiaal kunnen de gisten worden geïdentificeerd. Aangezien gisten normaal gesproken in kleine hoeveelheden voorkomen, is hun aanwezigheid niet altijd een 100% indicatie van ziekte.

Bij kropverzuring worden vaak aanzienlijke hoeveelheden gisten waargenomen die zich actief vermenigvuldigen. Een behandeling met medicatie richt zich op het bestrijden van de gistinfectie. Bovendien zal een middel voorgeschreven worden om de kroplediging te verbeteren.

Hoe voorkom je een kropverzuring bij kippen?

Geef een uitgebalanceerd dieet: Zorg ervoor dat je kippen een evenwichtig en voedzaam dieet krijgen. Vermijd het geven van te veel zetmeelrijke of suikerhoudende voedingsmiddelen, die de PH-balans in de krop kunnen verstoren.

Vers water: Zorg altijd voor vers en schoon drinkwater voor de kippen. Voldoende hydratatie is belangrijk om een goede spijsvertering te bevorderen.

Hygiëne: Zorg voor een schone en hygiënische leefomgeving voor de kippen om de kans op infecties te verminderen. Zorg altijd dat de drink en eetbakken van je kippen schoon zijn.

Stress vermijden: Probeer stressvolle situaties voor de kippen te minimaliseren, aangezien stress hun spijsvertering kan beïnvloeden.

Regelmatige gezondheidscontroles: Houd de gezondheid van de kippen in de gaten en onderneem actie bij de eerste tekenen van ziekte of onregelmatigheden.

Reactie plaatsen