Mijn kip heeft witte poten, hoe kan dat?
Mijn kip heeft witte poten, hoe kan dat? Wanneer je kippen last hebben van witte of grijze kalkafzetting op hun poten, dan gaat het meestal om kalkpoten. Dit wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Deze mijten zijn slechts tienden van millimeters groot. Ze boren gangen door het hoornige oppervlak van een kippenpoot en leven van het bloed van de kippen.
In deze blog leggen we je stap voor stap uit wat je kunt doen wanneer je kippen last hebben van kalkpoten en hoe je er snel genoeg bij kunt zijn, zodat het geen groot probleem kan worden.
Hoe kan een kip kalkpoten krijgen?
Wanneer kippen kalkpoten hebben, is dit het gevolg van een schurftmijt. Dit kleine beestje kun je bijna niet zien, zo klein is deze mijt. Hij graaft zich intussen de schubben in de poten. De schurftmijt kan makkelijk naar andere kippen overgebracht worden door de zitstok of het strooisel. Het is niet overdraagbaar naar mensen of andere dieren (behalve gevogelte). Deze mijten houden net als bloedluizen van een vochtige en warme omgeving.
Wat zijn de symptomen van kalkpoten bij kippen?
Je kunt kalkpoten bij kippen herkennen aan enkele symptomen:
- Bloed op de poten van je kippen
- Schubben van de poten gaan open staan
- Wit/grijsachtige kalkafzetting tussen de schubben
- Poten zijn worden dik en opgezet
- Kippen hebben veel jeuk aan hun poten
Hoe voorkom ik kalkpoten bij mijn kippen?
Het voorkomen van kalkpoten bij je kippen is een erg lastige klus. Je kunt ze namelijk niet met het blote oog zien. Pas als je een verandering ziet aan de poten van je kippen, dan ben je eigenlijk al te laat met het en moet je starten met de behandeling.
Omdat schurftmijten / kalkpootmijten van een vochtige omgeving houden is het verstandig om je kippenhok elke 14 dagen grondig schoon te maken en goed droog te houden. Voor het grondige schoonmaakwerk gebruiken wij vaak Vitalkaline Schuimreiniger Pro, dit is zuinig in gebruik en lost al het organische materiaal (zoals ontlasting). Deze reiniger laat je 10 tot 30 minuten (bij ernstige vervuiling) inwerken en daarna is het in principe alleen nog maar even afspoelen met water.
Wat moet ik doen als mijn kippen last hebben van kalkpoten?
Om te beginnen met de behandeling van kalkpoten bij je kippen hebben we een stappenplan voor je gemaakt. Dit gaat als volgt:
- Haal alle bodembedekking en legnest materiaal uit het kippenhok.
- Maak je hok grondig schoon met Vitalkaline Schuimreiniger Pro en zorg dat het goed opgedroogd is.
- Vul het kippenhok en de legnesten weer met beukenhoutsnippers/ houtvezel en hooi.
- Meng Multi Herbal Drinkmix door het drinkwater van je kippen.
- Meng gedurende 21 dagen Finecto+ Oral door het voer voor je kippen. Hierdoor willen de schurftmijten het bloed van je kippen niet meer drinken en gaan ze van je kippen af.
- Spuit de poten van de kippen met kalkpoten ruim in met Finecto Kalkpoot Reiniger dit heeft een verzorgende werking en bevat olie waardoor de nog aanwezige kalkpootmijten stikken. Masseer dit langzaam in met bijvoorbeeld een hele zachte schone tandenborstel.
- Door Finecto+ Oral gaan de mijten uit de schubben van de kippenpoot en op zoek naar ander voedsel in het kippenhok. Daarom is het belangrijk dat je het hok elke 14 dagen goed schoonmaakt.
- Spuit elke keer na het schoonmaken je hok volledig in met Finecto+ Protect wanneer het hok goed is opgedroogd.