Kan ik mijn kippen preventief ontwormen? - Kippenpakket.nl
Wormen bij kippen
Glenn
2 min
0

Kan ik mijn kippen preventief ontwormen?

2 min
0

Jaarlijks je kippen preventief ontwormen lijkt een makkelijke oplossing voor het wormenprobleem, maar is het wel zo verstandig?

Er zijn verschillende soorten wormen waar kippen mee in aanraking kunnen komen, maar niet alle soorten kunnen problemen veroorzaken bij je kippen. De meest voorkomende wormen bij kippen zijn haarwormen, spoelwormen en lintwormen.

Wanneer je kippen last van wormen hebben, dan wordt dit vaak pas laat opgemerkt. Dit komt doordat wormen vaak pas een zichtbaar probleem zijn, wanneer je kippen al een langere tijd last hebben van wormen. 

Hoe krijgen kippen eigenlijk wormen?

Haarwormen, spoelwormen en lintwormen leggen allemaal eitjes. Deze komen met de ontlasting van kippen of wilde vogels mee naar buiten. Wanneer er bijvoorbeeld voer op de grond ligt, in de besmette ontlasting en je kippen eten dit op, dan is de kans al groot dat je kippen besmet raken met wormen.

Het is ook mogelijk dat de wormeneitjes verspreid worden door bepaalde kleinere dieren, zoals regenwormen, slakken of kevers. Ze eten de besmette ontlasting met wormeneitjes op en vervolgens eet de kip hun op als lekkere snack. Nadat bijvoorbeeld de besmette slak verteerd is, dan komen de larven vrij in de maag.

De spoelworm kan dagelijks ongeveer 200.000 eitjes leggen. Deze hebben wel eerst 2 weken de tijd nodig om te groeien, voordat ze weer besmettelijk zijn. Het groeien van de eitjes en de larven gaat sneller wanneer de temperatuur en de luchtvochtigheid hoger is.

De eitjes van de haarworm kunnen na één week alweer zorgen voor meer besmettelijke haarwormen. Een besmetting van haarwormen verspreidt zich daarom ook een stuk sneller. Het lijkt daarom een makkelijke oplossing om je kippen preventief te behandelen, maar kun je kippen wel preventief ontwormen?

Je kippen preventief ontwormen is niet mogelijk

Het preventief ontwormen van kippen met ontwormingsmiddelen is niet mogelijk. Veel werkzame stoffen die gebruikt worden in chemische ontwormingsmiddelen doden vaak niet alleen de wormen, maar ook de goede bacteriën in de darmen. Hierdoor worden kippen die al wormen vrij waren juist gevoeliger voor een wormenbesmetting of coccidiose. Dit komt doordat de natuurlijke weerstand van je kippen dan lager wordt. Het is daarom af te raden om je kippen preventief te ontwormen, zonder dat je een mestonderzoek hebt laten doen.


Wormen bij je kippen voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Het is daarom altijd verstandig om de juiste maatregelen te treffen om de kans op wormen bij je kippen zo klein mogelijk te houden. Dit kun je doen op de volgende manieren:

  • Geef voer en snacks altijd uit bakjes en strooi dit niet op de grond.
  • Verschoon de bodembedekking regelmatig
  • Houdt het kippenhok en de bodembedekking goed droog


De symptomen wanneer je kippen last hebben van wormen

Het kan behoorlijk lastig zijn om een beginnende wormenbesmetting te zien. Vooral omdat kippen ontzettend sterk zijn en niet snel aangeven wanneer ze iets mankeren. Wanneer een wormenbesmetting bij je kippen al een tijdje gaande is, dan kunnen ze de volgende symptomen vertonen:


  • Leggen (bijna) geen eieren meer
  • Worden minder actief en ogen sloom
  • Gaan bol zitten
  • Bleke en/of droge kammen
  • (Bloederige) Diarree
  • Kippen worden steeds dunner / magerder


Wat kan ik doen als mijn kippen last hebben van wormen?

  • Zorg dat je alles op orde krijgt om wormen zo goed mogelijk te voorkomen
  • Start met Wormstop om je kippen te ontwormen
  • Geef je kippen extra eiwitten tijdens en na de kuur, zo worden ze weer topfit



Twijfel je en heb je hulp nodig?

Laat een reactie achter onder dit bericht en we zullen zo snel mogelijk reageren!

 

Reacties