Hoe herken ik de vogelgriep bij mijn kippen? - Kippenpakket.nl
Hoe herken je de vogelgriep bij kippen?
Glenn
2 min
0

Hoe herken ik de vogelgriep bij mijn kippen?

2 min
0

De vogelgriep, je hebt er vast al eens van gehoord. Vogelgriep, ook wel Aviaire influenza of vogelpest genoemd, wordt veroorzaakt door griepvirussen. Vogelgriep is zeer besmettelijk voor pluimvee (kippen, eenden en kalkoenen) en wilde watervogels. Maar hoe herken ik de vogelgriep bij mijn kippen? We krijgen vaak die vraag, daarom hebben we enkele dingen voor je op een rijtje gezet.


Wat is de vogelgriep?

Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die voorkomt bij pluimvee (zoals kippen of kalkoenen) en andere wilde vogelsoorten (zoals eenden, duiven en zwanen). Vogelgriep kan door veel verschillende griepvirussen (virustypen) worden veroorzaakt. Ieder jaar wordt zo nu en dan vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Nederland. Meestal is er sprake van een vogelgriepvirus dat niet leidt tot ernstige ziekte bij dieren. Als er bij wilde vogels in de buurt ernstige vogelgriep wordt gevonden, dan wordt een ophokplicht ingevoerd in de regio.


Symptomen vogelgriep bij kippen

Bij een infectie van de vogelgriep worden je kippen snel ziek. Vaak al tussen enkele uren en 3 dagen. De eerste klachten zijn:

  • Algehele, duidelijke sloomheid
  • Ze maken geen geluid meer     

Vervolgens krijgen ze de volgende klachten:

  • Ademhalingsproblemen
  • Eten en drinken minder tot niet
  • Leggen, windeieren of eieren met bleke schalen
  • Stoppen met eieren leggen
  • Diarree
  • Oogontstekingen
  • Plotselinge sterfte

Voorkomen van vogelgriep bij je kippen

Elk jaar wanneer de trekvogels weer over vliegen is de kans op verspreiding van de vogelgriep weer aanwezig.  Het RIVM geeft altijd richtlijnen voor een ophokplicht of een afschermplicht. Afhankelijk van het gebied waar je woont en het aantal besmette vogels dat is gevonden.


Verschil tussen ophok- en afschermplicht van kippen

De ophokplicht geldt voornamelijk voor de pluimveebedrijven. Ze moeten zorgen dat alle dieren binnen blijven en niet meer buiten in aanraking kunnen komen met een eventuele besmetting. Wanneer er sprake is van een ernstige besmetting bij een bedrijf, worden vaak alle dieren geruimd.

De afschermplicht geldt vaak voor de meeste hobbyhouders. Het betekent dat je moet zorgen dan de kippen zijn afgeschermd van buiten vogels. Zo kun je een besmetting voorkomen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een net of zeil over de ren heen te spannen. Wanneer je kippen altijd los rond mogen scharrelen, dan moeten ze tijdelijk binnen of op een afgezet stuk worden gehouden. Het is belangrijk dat er geen andere vogels (die eventueel het virus bij zich dragen) bij je kippen kunnen komen.


Is vogelgriep besmettelijk voor mensen en andere dieren?

De vogelgriep kan ook besmettelijk zijn voor mensen. De kans dat we er besmet mee raken is zeer klein. Bovendien is vogelgriep meestal niet gevaarlijk voor mensen. Mensen die er ziek van worden, hebben meestal alleen milde klachten.

Voorkom dat u zelf ziek wordt en neem voorzorgsmaatregelen. Draag beschermende kleding als u in de buurt van besmette dieren komt. Vooral mondkapjes zijn belangrijk, zodat u geen besmette lucht inademt. Reinig en ontsmet ook alle vervoermiddelen.

Het is bekend dat honden en katten gevoelig zijn voor vogelgriep. Houd honden uit voorzorg aan de lijn bij plekken waar dode (water)vogels liggen. Daarmee voorkomt u dat honden in aanraking komen met besmette dode vogels. Woon je in de buurt van veel watervogels, probeer katten dan zo veel mogelijk binnen te houden om besmetting te voorkomen.

Kan ik de eieren van een besmette kip blijven eten?

Ja, de eieren kun je gewoon blijven eten. De eieren van een besmette kip zijn niet gevaarlijk voor mensen. 

Reacties