hoe-kan-het-dan-mijn-kip-een-bleke-kam-heeft-1
Glenn
2 min
0

Hoe kan het dat mijn kip een bleke kam heeft?

2 min
0

Stel je voor: je gaat naar je kippen om ze te verzorgen, zoals je dat elke dag doet. Je merkt op dat de kam van een van je kippen niet meer mooi rood is, maar bleek is geworden. Maar hoe kan het dan dat mijn kip een bleke kam heeft?

Wat kan de oorzaak zijn van een bleke kam bij kippen?

Worminfecties

Interne parasieten zoals spoelwormen, haarwormen en gaapwormen kunnen de voedingsstoffen van de kip wegnemen, wat kan leiden tot bloedarmoede en een bleke kam.

Hier vind je meer informatie over wormen bij je kippen >>>

Bloedparasieten

Bloedluizen, mijten en teken kunnen bloedverlies veroorzaken bij kippen, wat resulteert in bloedarmoede en een bleke kam.

Hier vind je meer informatie over alle parasieten die kunnen voor komen bij je kippen >>>

Coccidiose

Dit is een veelvoorkomende parasitaire darminfectie bij kippen, veroorzaakt door coccidiën. Het kan leiden tot bloedverlies, wat bloedarmoede en een bleke kam kan veroorzaken.

Hier vind je meer informatie over coccidiose bij je kippen >>>

Ziekte van Marek

Dit is een virale ziekte die het immuunsysteem en het zenuwstelsel van kippen aantast. Deze ziekte kan bloedarmoede veroorzaken, wat zich kan uiten in een bleke kam.

Hier vind je meer informatie over de Ziekte van Marek >>>

De invloed van voeding op de kleur van de kam

Een tekort aan belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en eiwitten, kan leiden tot een bleke kam. Hier zijn enkele voedingsstoffen die van invloed kunnen zijn op de kleur van de kam:

IJzer

Een goede ijzerinname is cruciaal voor de productie van hemoglobine dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof in het bloed. Een ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede en een bleke kam.

Vitamine B12

Dit speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen en kan de opname van ijzer bevorderen. Een tekort aan vitamine B12 kan bijdragen aan bloedarmoede en een bleke kam.

Carotenoïden

Dit zijn pigmenten die van nature voorkomen in planten en voeding voor kippen, zoals groenten en fruit. Ze kunnen helpen bij het behouden van een diepere en levendigere kamkleur.

Wil je weten wat kippen wel en niet mogen eten? Kijk dan even hier >>>

Het is echter belangrijk op te merken dat de kamkleur ook genetisch bepaald kan zijn en kan variëren tussen verschillende kippenrassen. Sommige rassen hebben van nature een blekere kamkleur dan andere.

Wat zegt de kam van de kip?

De kam van de kip dient als een belangrijk orgaan om de lichaamstemperatuur te reguleren. De kam bevat veel bloedvaten en helpt bij het afvoeren van warmte uit het lichaam van de kip, vooral bij warm weer.

Wanneer de normale kleur van de kam veranderd, dan kun je er wel zeker van zijn dan er een probleem is.

Voedingssupplementen voor een betere gezondheid en kamkleur

Je kippen hebben natuurlijk altijd goede voeding en schoon drinkwater nodig. Door verschillende factoren kan de weerstand van je kippen verminderen.

Je kunt dit vaak makkelijk oplossen met supplementen die alle tekorten aan vitamines, mineralen en aminozuren aanvullen.

Vivace Energy Boost is hiervoor een van de beste oplossingen. Het draagt namelijk bij aan een gezond afweersysteem en geeft extra energie aan je kippen.


Heb je vragen of twijfel je?

Je kunt altijd contact met ons opnemen. We kijken graag met je mee naar de mogelijke oorzaak van een bleke kam bij je kippen. 7 dagen per week!

Reacties