Infectieuze Bronchitis
Het Infectieuze Bronchitis virus behoort tot de kroonvirussen. Dit zeer besmettelijke virus dringt door tot alle slijmvliezen en zo ook in de eileider, hierdoor kan het virus ook terecht komen in het broedei. Het virus kan op verschillende plekken terecht komen via het bloed en verspreiden naar de luchtzakken, neus, luchtpijp, nieren en eileider. Het virus heeft een incubatie tijd van 18 tot 16 uur.
Symptomen van Infectieuze Bronchitis
Besmette kippen kunnen last hebben van benauwdheid, hoesten, snotteren en het hebben van natte ogen. In veel gevallen is de kop ook opgezwollen. Hoe ernstig het is hang af van de leeftijd van de kippen en hoe goed hun weerstand is.
Het virus kan ook het legapparaat, de nieren en darmen aantasten. Wanneer de eileider is aangetast is dit te zien aan het uiterlijk van het ei, omdat er littekenweefsel ontstaat op eileiders.
Er zijn ook andere afwijkingen te zien aan de eieren wanneer er littekenweefsel op de eileiders zit, zoals ringen op de eierschaal en andere onregelmatigheden.
Als een kip in haar eerste levensweken geïnfecteerd wordt, dan kan de eileider dichtgroeien. Hierdoor loopt naarmate ze ouder worden de eileiders vol met waterig vocht. De kippen hebben dan een volle buik met een strak gevulde eileider. Dit worden ook wel schijnleggers genoemd.
Jonge dieren hebben vaak ademhalingsmoeilijkheden en gaan door de bek ademen met een hoge schreeuwgeluiden. Er komt ook vaak schuim uit de neus, bek en ogen. Als de nieren zijn aangetast door Infectieuze Bronchitis, dan is dit te herkennen aan waterige ontlasting.
De symptomen van snotteren en het leggen van minder eieren duurt vaak tussen de 1 en 3 weken. Broedeieren die gelegd zijn in deze periode zijn besmet met het virus, waardoor embryo's niet ontwikkelen of vroegtijdig sterven in het ei.
De samenstelling van het ei verandert ook wanneer deze besmet is met Infectieuze Bronchitis. De eischaal en het eiwit zijn dunner en de dooier is lichter van kleur.
Besmetting en verspreiding van IB
Het virus kan direct of indirect door mensen, dieren of de wind verspreid worden. Het is daarom noodzakelijk om bij een enige vorm van symptomen het zieke dier apart te zetten ver weg van de rest van de groep.
Diagnose Infectieuze Bronchitis
Aangezien de symptomen van het IB-virus erg lijken op andere luchtwegaandoeningen kan een diagnose op uitwendige symptomen erg lastig zijn.
De juiste diagnose stellen is wel mogelijk door swabs te nemen van de aangetaste organen of door bloedonderzoek te doen na infectie.
Behandeling van Infectieuze Bronchitis
Een genezende behandeling van het IB-virus bestaat helaas niet. Daarom wordt preventief vaccineren aanbevolen. Vaccineren kan via spray, oogdruppels, via drinkwater of injectie. Hiervoor kun je contact opnemen met de dierenarts voor meer informatie.