Bumblefoot

Bumblefoot is de Engelse benaming voor een bacteriële infectie die voorkomt op poten bij pluimvee of vogels. Bij kippen zien we dit vaak bij de zwaardere rassen.


Oorzaak van Bumblefoot

Bumblefoot word vaak veroorzaakt doordat de dieren op een harde scherpe ondergrond lopen. Hierdoor ontstaan er wondjes die kunnen gaan infecteren.

Zorg dus altijd dat ze op een zachte en droge ondergrond lopen, hierdoor vermindert de kans dat ze bumblefoot krijgen aanzienlijk.


Symptomen van Bumblefoot

  • Dikke, opgezwollen poot of poten.
  • Kip loopt mank of houdt de poot opgetrokken.
  • Op de zwelling van de poot zit een pit/korst.

Behandeling van Bumblefoot

Voordat je met een infectie te maken hebt, is er eerst een wondje. Heb je alleen een wondje gezien, maar hebben de kippen nog geen last van Bumblefoot? Zorg er dan eerst voor dat je de wond schoonmaakt en eventueel behandelt met een spray tegen verdere infecties. Daarna verbind je de wond met gaasjes of verband.


Het behandelen van Bumblefoot kan erg lastig zijn en kun je daarom het beste aan de dierenarts overlaten. Deze kan de zwelling openmaken om de pus eruit te laten lopen. De wond wordt daarna behandeld met antibiotica. Mocht je het toch zelf willen proberen, dan kun je het volgende proberen:


  • Stop de poot dagelijks in een bak met sodawater en laat enige tijd weken.
  • Ontsmet de poot met Dettol of TeaTree Oil.
  • Smeer vervolgens groene leem of Spertie (aambeienzalf) op de poot.
  • Verbind dit en herhaal dit dagelijks tot de infectie weg is.

Het kan zijn dat deze behandeling lang duurt en het is ook niet wetenschappelijk bewezen, maar bij veel mensen werkt het wel. Ons advies blijft echter wel dat je het beste contact op kunt nemen met een dierenarts voor eventuele behandeling.