Sterrenkijkers (torticollis)

Het is mogelijk dat kuikens in hun eerste levensweek alleen omhoog kijken. Het lijkt net alsof ze naar de sterren aan het kijken zijn. Kuikens die hier last van hebben zitten dan op hun hakken met gebogen poten, met hun nek naar achteren omhoog te kijken.


Oorzaak van Sterrenkijken

  • Onvoldoende voeding. Dit kan een probleem zijn door een onmiddellijk tekort aan glucose in het bloed en lichaam van het kuiken.


  • Vitamine B1 tekort. Dit veroorzaakt groeivertragingen, verlammingen en daardoor het beeld van sterrenkijkers.


  • Infectie met Coccen (bacteriën). Deze bacteriën kunnen binnendringen in de hersenen en sterrenkijkers veroorzaken. Deze kuikens zijn vaak doodziek en overleven het meestal niet. Wel moet je andere kuikens behandelen, zodat de Coccen niet alle kuikens kunnen aantasten.


  • Ammoniakvergiftiging. Dit kan voorkomen wanneer er teveel mest en vocht in het hok aanwezig is; dit verhoogt de ammoniak concentratie in de lucht. Ammoniak lost op in het vocht in van de ogen van het kuiken en het hoornvlies vertroebelen. Hierdoor is het zicht van de kuikens slechter en kunnen ze veel omhoog kijken met hun kop. Dit lijkt erg op sterrenkijken.

Behandeling van Sterrenkijken

  • Snelle suikers. Wanneer er sprake is van een glucose te kort kun je 1 gram druivensuiker per liter water toevoegen. Je moet dit wel elke 3-4 uur vernieuwen. Suikers in warm water kunnen namelijk snel problemen geven, omdat het de groei van gisten, algen en bacteriën versneld.


  • Vitamine B1. Dit kun je snel oplossen in het drinkwater en geven aan de kuikens.


  • Verblijf beter schoonhouden. Door het verblijf van je kuikens regelmatig schoon te maken, is de kans een stuk kleiner dat de concentratie ammoniak zich opbouwt.


  •  Antibiotica tegen Coccen. Er zijn verschillende soorten antibiotica beschikbaar tegen infecties door Coccen, neem hiervoor contact op met je dierenarts.


Advies nodig?

Twijfel je en heb je vragen? Dan kun je altijd contact met ons opnemen, 7 dagen per week.