Aviaire Leucose - Kippen Kennisbank - Kippenpakket.nl

Aviaire Leucose

Wat is Aviaire Leucose?

Aviaire Leucose is een kippenziekte die ontstaat als het gevolg van een virusinfectie. Er vindt dan een ongeremde, kwaadaardige groei van afweercellen in de Bursa plaats. De ziekte komt vooral voor bij kippen, hoewel er met onderzoeken in laboratoria ook andere vogels besmet mee konden raken. Daarom wordt Leucose ook wel eens kippenkanker genoemd. Leucose is niet te behandelen en overlijden is hier het gevolg van.

Besmetting en gevolgen van Aviaire Leucose

Er zijn enkele zogenaamde retrovirussen die Aviaire Leucose kunnen veroorzaken. Dit gebeurt altijd op jonge leeftijd en bijna altijd voor de leeftijd van 14 weken. Besmetting gebeurt vaak van hen op kuiken, maar ook door contact met besmette ontlasting.


Kippen die ouder zijn dan 4 jaar kunnen de ziekte niet meer krijgen. Aviaire Leucose leidt altijd tot de dood van de kip. Wel zijn er sommige kippen meer resistent dan andere, waardoor ze er langer mee kunnen leven.


Symptomen van Aviaire Leucose

Aviaire Leucose lijkt heel veel op de ziekte van Marek, met als grootste verschil dat het zenuwstelsel van het dier bij Aviaire Leucose niet wordt aangetast.


Symptomen treden stapsgewijs op en worden naar mate van tijd steeds erger, zoals dat ook het geval is bij menselijke kanker.


In de eerste fase is er vaak sprake van:


  • Vermagering
  • Diarree
  • Algehele zwakte


Na enkele maanden, vaak na de veertiende week, doen zich de volgende symptomen voor:

  • Ontwikkeling van tumoren in verschillende organen, waaronder de lever
  • Onderdrukte eiproductie
  • Verdikking van botten
  • Moeilijkheden met lopen

Wordt de kip niet vroegtijdig geëuthanaseerd, dan leidt Aviaire Leucose tot het overlijden van het dier.


Aviaire Leucose voorkomen

Helaas kan de infectieziekte niet behandeld worden, maar het is wel mogelijk om infectie te voorkomen. Het virus is niet zo besmettelijk als bijvoorbeeld het pokkenvirus dat lange tijd kan overleven buiten de kip. Regelmatig reinigen van het kippenhok en deze behandelen met bijvoorbeeld Natuurlijke Witkalk en Finecto+ spray wordt aanbevolen. Dit is vooral om mijten en ander (vliegend) ongedierte buiten het verblijf te houden. Deze dieren kunnen namelijk drager zijn van het virus.


Het is ook erg belangrijk om zieke dieren op tijd te herkennen. Ze kunnen andere kippen besmetten en via het eiwit in het ei de infectie overdragen op eigen kuikens. Is er Aviaire Leucose aanwezig in je toom, dan kan het verstandig zijn om voorlopig alleen dieren te houden die ouder zijn dan 4 jaar. Dieren ouder dan 4 jaar kunnen de ziekte tenslotte niet meer hebben of krijgen.


Aviaire Leucose is niet behandelbaar

Helaas is er geen behandeling voor Aviaire Leucose. Afhankelijk van de omstandigheden kan ervoor gekozen worden de kip vroegtijdig te euthanaseren of de levenskwaliteit zo hoog mogelijk te houden. In de meeste gevallen is vroegtijdig euthanaseren het diervriendelijkste om te doen vanwege het ingrijpende karakter van de ziekte en de besmettelijkheid.


Mocht je twijfelen, vraag dan altijd een gespecialiseerde pluimvee arts om hulp.

Manieren om Aviaire Leucose te voorkomen

Schoonmaken

Maak het hok, nadat het materiaal is weggehaald, goed schoon met water. Voeg aan dit water een inweekmiddel toe, bijvoorbeeld 4% soda, een neutrale of alkalische zeep of een commerciële stalreiniger. Laat het middel goed inweken, zodat al het vuil goed los kan komen. Spoel het vuil en het inweekmiddel af met kraanwater. Doe dit wel voordat de bodem is opgedroogd. Wanneer er zeepresten achterblijven, dan kunnen die het ontsmettingsmiddel dat hierna gebruikt wordt, neutraliseren. Wanneer je alles hebt weggespoeld, dan kun je de vloer droogtrekken. Zorg ervoor dat het goed droog is, want al het water dat achterblijft kan de werking van het ontsmettingsmiddel verminderen.


Ontsmetten

Ontsmetten moet zo snel mogelijk gebeuren na het schoonmaken van het hok. Maak alleen gebruik van wettelijk toegestane desinfectiemiddelen, deze zijn te herkennen aan N-nummers. Natriumhypochloriet, bleekwater of javel zijn zeer goede ontsmettingsmiddelen, maar ze worden volledig geïnactiveerd door de aanwezigheid van organisch materiaal. Formaline producten zijn bij niet goed gebruik schadelijk voor de volksgezondheid en is daarom niet aan te raden.


Een middel dat ook veel gebruikt wordt om te ontsmetten is Halamid. Hier moet je ook voorzichtig mee zijn, voorkom inademing en bescherm je huid en ogen. Dit middel is erg effectief tegen bacteriën, virussen en gisten. Bij lage concentraties is het makkelijk biologisch afbreekbaar. Wanneer je Halamid gebruikt vergt dit ook de nodige voorzorgsmaatregelen. Dit middel is ook niet milieuvriendelijk, maar wel erg effectief.


Chloortabletten (middelen op basis van Natriumdichloorisocyanuraatdihydraat) zijn ook erg geschikt voor ontsmetting. Let wel op, want bij overdosering kan dit middel schadelijk zijn voor het milieu. Gebruik daarom niet meer dan 1 tablet per 5 liter handwarm water. Deze chloortabletten zijn agressiever dan Halamid, maar wel effectief tegen bacteriën, virussen en schimmels.