Veerluis

Wat is veerluis?

Veerluis is een ectoparasiet die zich voedt met de eiwitten die voorkomen in de veren van kippen. Het is een parasiet dat dus geen bloed zuigt, zoals andere luizensoorten vaak wel doen. Veerluis is met het blote oog ook een stuk makkelijker te zien dan bijvoorbeeld bloedluis.


Symptomen van veerluis

Veerluis is erg lastig te herkennen wanneer de besmetting op een van je kippen erg klein is. Het duurt daarom ook altijd even voordat de kip zelf ook daadwerkelijk symptomen gaat vertonen. Toch zijn er enkele symptomen waar je op kan letten in een vroeger stadium, zodat je er op tijd bij kan zijn, voordat het een zeer ongewone besmetting wordt.

Aantal symptomen die in het vroege stadium van besmetting voorkomen:

  • Kippen gaan vaak met de snavel tussen hun veren krabben, op de plaats waar de veerluizen zich bevinden
  • Kippen schudden veel met hun hoofd

Dit zijn vaak beide symptomen van jeuk en irritatie veroorzaakt door veerluis.

Wanneer veerluis een langere tijd onbehandeld blijft, dan worden de symptomen van een besmetting steeds sneller zichtbaar en dan zullen de kippen ook ziek worden. Je kippen kunnen dan last krijgen van uitval van veren en kale plekken. Dit is vooral te zien rond de cloaca.

Veerluis herkennen

 Veerluizen lijken erg op schilfers tussen de veren. Wanneer je dit ziet en je bent niet geheel zeker van je zaak, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Of met je eigen dierenarts en vervolgens de juiste behandeling starten om er zo snel mogelijk van af te komen.

De veerluis zelf is klein en bruin. Bij bepaalde kleuren kippen is het makkelijker te zien dan bij andere. Zeker wanneer het een lichtgekleurde kip is, dan zijn ze vaak makkelijk te zien. Veerluizen leggen een groot aantal "pakketjes" eitjes aan de voet van de veerschachten. Deze pakketjes zien eruit als een grijzig kalklaagje onderaan de veren. Ze zijn te herkennen aan de schilfers.


Hoe raakt een kip besmet met veerluis?

Kippen worden vaak besmet met veerluizen door bijvoorbeeld nieuwe kippen toe te voegen aan een toom. Wanneer de nieuwe kippen in de toom niet goed gecontroleerd zijn op veerluizen, dan kan het zich snel verspreiden.

Veerluizen kunnen ook overgebracht worden door wilde vogels. Dit komt vooral voor wanneer kippen een vrije uitloop hebben en dus op plaatsen komen waar wilde vogels ook kunnen komen, of wanneer kleine wilde vogels toegang hebben tot je kippenren.


Behandeling van veerluis bij kippen

Veerluizen zitten vaak goed verstopt tussen de veren van je kippen en kunnen moeilijk te bereiken zijn bij een uitwendige behandeling. Je kunt er daarom ook voor kiezen om te behandelen met een bestrijdingsmiddel die door het drinkwater of het voer gedaan kan worden.

Het is ook mogelijk om een Anti-Veerluis-Spray te gebruiken, dit werkt net zo goed, maar kan wel wat meer tijd in beslag nemen. Je kunt er ook voor kiezen om uit- en inwendige behandelingen te combineren om nog sneller van de veerluis plaag af te zijn. Volg altijd de gebruiksaanwijzing die op de verpakking staat van het product dat je gebruikt.

Veerluis is zeer besmettelijk. Je kunt daarom het beste alle kippen behandelen tegen veerluis, wanneer je een veerluis besmetting opmerkt.

Het is daarnaast van belang te zorgen voor een schoon zandbad voor je kippen. Ververs dit eventueel dagelijks bij een veerluis plaag. Kippen houden er van om een lekker zandbad te kunnen nemen. Omdat ze het zand door hun verendek laten glijden en schuren biedt dit bescherming tegen meerdere soorten ongedierte waaronder veerluis en bloedluis.

Reactie plaatsen