Groninger meeuw
De Groninger meeuw kreeg de naam pas in het begin van de 20e eeuw. Een Groningse fokker bracht toen Friese hoenders naar een tentoonstelling, die opvielen omdat ze een groter en zwaarder waren dan het oorspronkelijke Fries hoen. Door selectie is hier de Groninger meeuw ontstaan. Daarna is het ras een beetje vergeten. Pas in de jaren 70 en '80 zijn enkele fokkers het ras opnieuw op gaan bouwen.
Uiterlijke kenmerken Groninger meeuw
- Donker bruine ogen
- Zware en krachtige bouw
- Witte oorlellen
- De staart wordt middelhoog en gespreid gedragen
- De poten zijn leiblauw van kleur
- Bij leggende hennen val het achterste gedeelte van de kam om
Kleurslagen Groninger meeuw
De kleuren goudpel en zilverpel zijn erkend. Er wordt gewerkt aan een derde kleurslag, namelijk citroenpel. Bij de krielen wordt deze kleurslag ook al erkend.
Eigenschappen Groninger meeuw
Deze kippen zijn vitaal en actief, maar vaak wat afstandelijk naar hun verzorger(s). Een goede en rustige verzorger die de tijd neemt kan deze kippen wel goed tam krijgen. De kippen zijn zowel voor een ruime ren als loslopend op het erg geschikt. Ze kunnen goed vliegen, dus houd daar rekening mee als je omheining plaatst voor de ren.
De hennen worden nauwelijks broeds en leggen gemiddeld 170 witte eieren per jaar van ongeveer 55 gram.
Gewicht & Ringmaten Groninger meeuw
Groot
- Haan 2 – 2,2 kg met ringmaat 16 mm
- Hen 1,6 – 1,8 kg met ringmaat 15 mm
Kriel
- Haan 800 gram met ringmaat 13 mm
- Hen 700 gram met ringmaat 11 mm
Bijzonderheden Groninger meeuw
De hennen kunnen vanaf 5 maanden al hun eerste eieren gaan leggen. Vanaf het tweede jaar blinken de hennen uit met de grote eieren die ze leggen.