Pachtige haan
Glenn
1 min
0

Moet ik een haan houden bij mijn kippen?

1 min
0

Je moet natuurlijk helemaal niets, maar heb je nu eigenlijk een haan nodig om kippen te houden? Een haan in de toom heeft zowel voordelen als nadelen.

Voordelen van een haan

Een haan zorgt voor zijn hennen. Hij waarschuwt bij gevaar, bied bescherming zover hij dat kan en zorgt dat zijn hennen als eerste het lekkerste en beste voer kunnen eten. Of dat nu een gedroogde meelworm is of wat graan, de haan zorgt dat zijn hennen als eerste de kans krijgen het op te eten.

Een haan is een prachtig beest om te zien en hij zorgt voor orde en rust in de toom. Alleen hennen kunnen best wat kakelen naar elkaar en wat onrustiger zijn zonder haan.

Als je graag kuikentjes wilt dan heb je een haan nodig om de eieren te bevruchten. Heel schattig om die kleine pluisjes bij de moeder hen rond te zien scharrelen.

Goed om rekening mee te houden

Alle hanen kukelen. Hoe groter de haan, hoe meer geluid en volume er uit komt. Niet iedereen vindt het een prettig geluid. De haan is vaak als eerste wakker en begint al vroeg met kraaien.


Wil je graag een haan houden? Overleg van tevoren met je buren of zij dit geen probleem vinden.


Hoewel hanen echte gentlemans zijn voor de hennen, kunnen ze soms agressief zijn tegen hun verzorgers. De meeste hanen zijn vriendelijk of blijven uit de buurt. Het kan bij een agressieve haan voorkomen dat hij aanvalt. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn, zeker bij grotere hanen. De aanval is voornamelijk om de hennen te beschermen. Valt hij aan zonder reden? Dan wil hij de baas over je spelen en dat kun je afleren. Laat de haan zien dat je de baas bent. Fok nooit met een agressieve haan, dit gedrag is erfelijk.

Heb je een haan nodig om eieren te krijgen?

Het korte antwoord is: nee. Je hebt geen haan nodig om de hennen eieren te laten leggen. Het leggen van eieren is een natuurlijk proces van de hen waar ze met een leeftijd van rond de 20 weken mee begint. Dit verschilt per kip en koud/wisselend weer kan ook invloed hebben.

Zonder haan leggen de hennen wel eieren, deze zijn dan niet bevrucht. Hier kunnen geen kuikentjes uit komen. Wil je wel bevruchte eieren, dan heb je wel een haan nodig.Reacties