Loopt je kip mank of kan ze geen gewicht meer zetten op haar poten? Dan kunnen er de volgende dingen aan de hand zijn:
- Een tekort aan calcium
- Kalkpoten
- Trauma
- Mycoplasmose
- Aviaire Leucose
- Ziekte van Marek
- Bumblefoot
Een calcium tekort bij je kippen
Veel kippen hebben over het algemeen een tekort aan calcium, waardoor het steeds lastiger wordt voor je kippen om normaal te kunnen lopen. Door de scheurtjes en uiteindelijke botbreuken wordt het lopen steeds lastiger en gaat je kip mank lopen. Je kunt dit oplossen door middel van een supplement zoals Calcium Boost. Dit is makkelijk door het drinkwater heen te mengen en je zult snel verbetering kunnen zien. Zorg daarnaast altijd voor voldoende calcium in het dieet van je kippen.
Wij bieden zelf altijd onbeperkt Pikmix aan. Dit bevat in principe alles wat ze nodig hebben op gebied van calcium. Het is ook nog verrijkt met lekkere zaden om je kippen te stimuleren om het meer te eten. Daarnaast zorgt het een voor een betere opname van alle voedingsstoffen.
Pikmix
Kalkpoten
Je kunt kalkpoten herkennen aan de schubben van de poten die uitzetten en het komt voor dat je een witte substantie ziet op de poten. Kippen die last hebben van kalkpoten kunnen veel naar hun poten pikken, kunnen mank gaan lopen en gaan niet graag op stok zitten. Kalkpoten die niet behandeld worden kunnen een grote bedreiging zijn voor de gezondheid van de kip.
Behandeling
Als je kip mank loopt en je bent er zeker van dat het kalkpoten zijn, dan kun je de behandeling beginnen. Je kunt het op enkele verschillende manieren doen. Door met chemische middelen aan de gang te gaan of mijten laten stikken door een zuurstofgebrek. Hier zijn enkele manieren om het te behandelen:
- Mix soda met warm water en week hier de poten enkele minuten in. Vervolgens droog je ze af en dompel je ze in slaolie.
- Smeer de poten in met vaseline, zodat de mijten stikken.
- Contact opnemen met de dierenarts. Ze kunnen Ivermectine voorschrijven om het te behandelen.
Trauma
Het kan natuurlijk erg lastig zijn om te herkennen wat het probleem is wanneer een kip mank loopt. Als er verder niets te zien is van de andere benoemde aandoeningen dan is het mogelijk dat je kip een trauma heeft opgelopen. Door bijvoorbeeld vast te hebben gezeten in gaas of verkeerd terecht is gekomen toen ze ergens vanaf sprong. Met vooral rust en eventueel pijnstilling moet het na enkele dagen snel beter gaan.
Mycoplasmose Synoviae
Een bleke kam is een van de eerste symptomen die je kunt opmerken wanneer een kip last heeft van deze besmettelijke bacterie. Hierna wordt het verendek ruw en wordt de kam kleiner. De kam kan soms een blauwachtige/rode kleur krijgen. In de meeste gevallen zwellen vooral de hak en voetzolen op, maar alle gewrichten kunnen op gaan zwellen. Je kip wordt suf, raakt uitgedroogd en kan erg snel mager worden. Het kan ook zijn dat je kip mank gaat lopen door deze zwellingen.
Behandeling
Wanneer je kip mank loopt en je herkent de symptomen hierboven, dan kun je actie gaan ondernemen. Je kunt Mycoplasmose behandelen met antibiotica, maar hiermee verdwijnt het niet. Je kunt dit alleen door supergoede hygiëne uitbannen.
Aviaire Leucose
Aviaire Leucose is een gevolg van een virusinfectie en komt vooral voor bij kippen. Helaas is Leucose niet behandelbaar en leidt het bijna altijd tot de dood van het dier. Er zijn enkele verschillende virussen die dit kunnen veroorzaken. De besmetting gebeurt bijna altijd voor de leeftijd van 14 weken. Besmetting kan door ontlasting of door hen op kuiken. Kippen ouder dan 4 jaar kunnen deze ziekte niet meer krijgen.
Ziekte van Marek
De Ziekte van Marek is één van de ernstigste besmettelijke aandoeningen bij kippen. Het virus tast namelijk organen en het zenuwstelsel aan, door middel van tumoren. Als kippen eenmaal besmet zijn met de Ziekte van Marek, dan is genezing helaas niet meer mogelijk. De Ziekte van Marek is zo besmettelijk dat het erg snel kan verspreiden binnen je toom. Het virus wordt namelijk overgedragen via huidcellen of veerfollikelcellen die als stofdeeltjes door de lucht kunnen vliegen. Sommige beweren ook dat de Ziekte van Marek via het ei kan worden verspreid, maar dit is niet waar.
Bumblefoot
Bumblefoot is een bacteriële infectie die veel voorkomt bij pluimvee, zoals zwaardere kippenrassen en eenden. Het komt veel voor dat kippen in een verblijf worden gehouden met een harde of scherpe ondergrond. Hierdoor ontstaan er wondjes die zeer kwetsbaar zijn voor de Staphylococcus aureus bacterie. Nadat ze hiermee besmet zijn geraakt krijgen je kippen last van een zogenaamde “Bumblefoot”.
Je kunt bumblefoot herkennen aan dikke opgezwollen poten in het beginstadium. Later zal je kip mank gaan lopen of haar poot veel optrekken om zo de pijn te verlichten. Als je goed naar de poten kijkt zal je vaak een pit of korst op de zwelling zien.
Behandeling
Bumblefoot kan erg lastig zijn om te behandelen. Dit ligt er natuurlijk aan hoe erg de infectie is geworden. Als je erg twijfelt dan kun je het beste contact opnemen met een dierenarts of even contact opnemen met ons.
Je kunt alvast de volgende dingen proberen om Bumblefoot zelf te behandelen. Het is bovendien niet bewezen of het echt werkt, maar veel mensen helpt het wel.
- Stop de poot dagelijks in een mix van warm water en soda en laat dit enkele minuten weken.
- Ontsmet de poot met Dettol of TeaTree Oil.
- Smeer vervolgens groene leem of Spertie (aambeienzalf) op de poot.
- Verbind de poot goed en herhaal dit dagelijks totdat de infectie weg is.
Heb je vragen? Laat het weten in een reactie en we kijken zo snel mogelijk met je mee.