wat-heb-ik-allemaal-nodig-om-met-kippen-te-beginnen_
Glenn
6 min
0

Wat heb ik allemaal nodig om met kippen te beginnen?

6 min
0

Stel je voor: een rustige ochtend in je tuin, omringd door het zachte gekakel van kippen. Maar wat heb je eigenlijk allemaal nodig om met kippen te beginnen? Het houden van kippen vereist een goed kippenhok, de juiste verzorging, goede volledig voeding en veel liefde. Van het leggen van eieren tot het eten geven, ontdek hier alles wat nodig is om succesvol met kippen te starten. Klaar om je eigen kippenhobby te beginnen?

Wat heb ik allemaal nodig om met kippen te beginnen?

Dit zijn dingen die je allemaal nodig heb wanneer je wilt beginnen met het houden van kippen:

 • Een goed geventileerd kippenhok
 • Genoeg ruimte om ze te laten scharrelen, het kippenhok is in principe vooral om in te slapen en eieren te leggen. Je kunt er wel voor kiezen om een kippenhok met ren aan te schaffen. Mocht er dan een ophokplicht komen, dan hebben ze nog genoeg ruimte
 • Een voertoren of trapbak. Voor een handjevol kippen is een voerbak van 3-4 kg vaak al genoeg, hier kun je makkelijk voor een aantal dagen voer in kwijt. Een trapbak is ideaal om ongedierte bij je kippen te voorkomen, want die gaat alleen open wanneer je kippen erop gaan staan
 • Drinktoren of drinknippels. Wanneer je een klein aantal kippen hebt, is een drinktoren van 1,5 liter vaak al genoeg.
 • Oregano Olie om door het drinkwater te mengen. Dit zorgt er niet alleen maar voor dat de drinktoren langer schoon blijft van biofilm, maar heeft ook veel gezondheidsvoordelen voor je kippen
 • Een goed legnest die comfortabel is voor je kippen
 • Hooi voor in de legnesten
 • Bodembedekking In het nachthok gebruiken wij zelf altijd hooi en houtvezel of fijne beukenhoutsnippers. In onze ren ligt badzand, zodat de kippen lekker een zandbad kunnen nemen om bloedluis, veerluis en mijten tegen te gaan
 • Goed kippenvoer Compleet Voer en Pikmix. Je kunt je kippen natuurlijk veel restjes van groente en fruit geven, maar ook gedroogd groenvoer, zoals Luzerne is supergezond en heeft talloze gezondheidsvoordelen
 • Lekkere gezonde kippensnacks om ze makkelijker handtam te maken en natuurlijk lekker te verwennen!
 • Uitdagend kippen speelgoed, zoals een speelbal of voerruif die je op hoogte kunt hangen


Dit moet je alvast in huis hebben in het geval van voedingstekorten, ongedierte en ziektes

Con Brio Ademvrij - Tegen Snot & Slijm

Dit 100% natuurlijke supplement ondersteunt de luchtwegen en helpt verkoudheid, snot en andere ademhalingsproblemen bij kippen te behandelen en voorkomen. Het houdt de luchtwegen schoon en gezond.

Vivace Energy Boost

 Dit 100% natuurlijke supplement is ontworpen om de vitaliteit en weerstand van je kippen te verhogen, zodat ze sterk en actief blijven. Het is een ideaal middel wanneer je kippen verzwakt zijn door broedsheid, stress, bloedluis of andere ziektes.

Calcium Boost

Dit zorgt voor sterke botten en een stevige eierschaal. Het bevordert de vruchtbaarheid en de eetlust. Door de organische zuren draagt het ook bij aan een gezonde leverfunctie. Tenslotte zorgen de zuren ervoor dat er een remming plaatsvindt van de groei van bacteriën, schimmels en gisten.

Multi Herbal Bloedluis Drinkmix

Dit 100% natuurlijke supplement bevat een mengsel van 4 kruidenextracten en vitamine C. De combinatie van deze 4 kruiden stimuleren het immuunsysteem, hebben een antioxiderende en antimicrobiële werking.

Door de extra aanwezige eiwitten in stolt het bloed van de bloedluizen en ander ongedierte wanneer ze het bloed van de kippen drinken. Het is daarom effectief op al het ongedierte wat leeft op het bloed van je kippen.

Daarnaast leidt de extra vitamine C tot vermindering van het stresshormoon corticosteron. Hierdoor zijn de kippen minder stress gevoelig en zullen ze minder snel hittestress krijgen tijdens (extreem) warme dagen.

Wormstop

Wormstop van Koudijs is een effectieve behandeling van infecties door spoelwormen en haarwormen bij kippen. Het is makkelijk te gebruiken door het drinkwater en zorgt ervoor dat je kippen snel weer van de wormen af zijn.

Garlic Allicin

Dit is een 100% natuurlijk middel gemaakt van Europese knoflook. Het zorgt voor een goede vertering, stofwisseling, bloedcirculatie en gezonde luchtwegen van je kippen. Ook kan het helpen om het bloed van je kippen minder aantrekkelijk te maken voor bloedluizen en andere parasieten.

Finecto+ Cox & Worm

Dit remt de ontwikkeling van darmparasieten en ondersteunt het natuurlijke afweersysteem van kippen en kuikens. Het kan Coccidiose en wormen behandelen. Daarnaast is het 100% natuurlijk en ondersteunt het een optimale gezondheid.

Vulnos Blauwspray

Soms kan een klein wondje of verwonding optreden bij kippen. Het is een ontsmettende spray die helpt bij het verzorgen en beschermen van wondjes.

Anti Veerluis Spray 

Met deze spray wordt de behandeling van veerluis en andere luizen bij kippen een eenvoudige en snelle klus. Deze effectieve spray is speciaal ontwikkeld om jou te helpen je kippen te beschermen en te bevrijden van deze vervelende parasieten.

Itec Speciale Bloedluis Spray

Deze spray is een van de beste middelen op de markt speciaal om bloedluis aan te pakken bij je kippen en is 10 keer sterker dan witkalk. Het doodt direct alle bloedluizen, larven en eitjes waarmee de spray in contact komt.


Wil je goed voorbereid zijn en al deze producten in huis hebben wanneer je begint met het houden van kippen? 

eerste-hulp-bij-kippen-pakket

Kijk dan snel hier naar het “Eerst Hulp Bij Kippen Pakket” nu tijdelijk met korting >>>

Zoek uit welk kippenras het beste bij jou en je gezin past

Bij het starten met kippen is het kiezen van het juiste kippenrassen erg belangrijk. Kies zorgvuldig, afhankelijk van je behoeften en omgeving. Er zijn rassen die bekend staan om hun goede eierproductie, terwijl andere vooral geliefd zijn vanwege hun vriendelijke karakter.

Wij hebben door de jaren heen meer dan 50 kippenrassen gehouden en vinden deze persoonlijk de beste keuze wanneer je wilt beginnen met het houden van kippen:

Brahma

brahma-kippenras

Deze kippen zijn groot, rustig, slim en zachtaardig. Ze zijn niet agressief en kunnen goed overweg met andere kippen en mensen. Door hun unieke karakter kunnen ze erg goed met kinderen en zijn over het algemeen geduldig en vinden het niet erg om geaaid en vastgehouden te worden. Ze leggen gemiddeld zo'n 150  grote lichtbruine eieren per jaar.


Sussex

sussex-kippenras

Deze kippen zijn rustig, vriendelijk en gemakkelijk in de omgang. Ze kunnen zich goed aanpassen aan verschillende leefomstandigheden.  Ze leggen gemiddeld zo'n 250  –  300 lichtbruin tot donkerbruine eieren per jaar.

Rhode Island Red

rhode-island-red-kippenras

Deze kippen zijn sterk, robuust, actief en energiek en zijn gemakkelijk te verzorgen. Ze leggen gemiddeld zo'n 200  –  300 grote, bruine eieren per jaar.

Australorp 

australorp-kippenras

Deze kippen zijn rustig, vriendelijk en gemakkelijk in de omgang. Door hun rustige aard en vriendelijke karakter zijn Australorp kippen over het algemeen gemakkelijk te houden en vriendelijk naar kinderen. Ze leggen gemiddeld zo'n 250  –  300 grote, bruine eieren per jaar.

Plymouth Rock 

plymouth-rock-kippenras

Deze kippen staan bekend om hun zachtaardige karakter. Ze zijn gemakkelijk tam te maken en te verzorgen. Ze leggen gemiddeld zo'n 200  –  280 lichtbruine tot donkerbruine eieren per jaar.

Orpington

cochin-kippenras

Deze kippen staan bekend om hun zachtaardige en rustige karakter. Door hun mooie karakter kunnen ze erg goed met kinderen. Ze leggen gemiddeld zo'n 150-200 grote, bruine eieren per jaar.Overleg met je buren over eventuele geluidsoverlast die kippen kunnen veroorzaken

Niet alleen hanen kunnen veel geluid produceren met hun mooie gekukel, maar ook de hennen kunnen soms lekker kakelen.

Dit zijn enkele redenen waarom een hen ook veel kan kakelen:

 • Ze wil laten weten dat ze het hoogste in de pikorde staat
 • Ze wil laten weten dat ze net vol trots een ei heeft gelegd
 • Ze zijn erg blij om je te zien en ze tonen hun vertrouwen in jou


Heb je vragen of twijfel je?

Je kunt altijd contact met ons opnemen. We kijken graag met je mee om je zo goed mogelijk op weg te helpen met je nieuwe kippenhobby. 7 dagen per week!


Reacties