bloedluis-bij-kippen-in-het-kippenhok
Glenn
3 min
0

Bloedluis bij je kippen? We leggen alles uit wat je moet weten!

3 min
0

Bloedluizen, ook wel bekend als rode vogelmijt, zijn een veelvoorkomend probleem onder kippenhouders. Deze kleine, bloedzuigende parasieten kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken voor je kippen, zoals bloedarmoede, stress en verminderde eierproductie. In deze blog leggen we uit hoe je bloedluizen kunt herkennen, voorkomen en effectief kunt behandelen om je kippen gezond en vitaal te houden.

Wat zijn bloedluizen?

Bloedluizen zijn kleine, bijna microscopische parasieten die zich voeden met het bloed van kippen. Ze zijn roodachtig van kleur nadat ze zich hebben gevoed. Bloedluizen verstoppen zich overdag in scheuren en kieren van het kippenhok en komen 's nachts tevoorschijn om zich op de kippen te voeden.


bloedluis-herkennen-bij-kippen-1

Hoe herken je bloedluizen bij kippen?

Het herkennen van een bloedluisbesmetting kan lastig zijn, vooral in de vroege stadia. Hier zijn de belangrijkste signalen waar je op moet letten:

Verminderde activiteit en lusteloosheid

Kippen die last hebben van bloedluizen kunnen lusteloos en zwak zijn. Dit komt door het bloedverlies en de stress die de parasieten veroorzaken.

Bleke kammen en lellen

Als je kippen ernstige bloedluizen hebben, kunnen hun kammen en lellen bleek of zelfs wit lijken door bloedarmoede.

Verminderde eierproductie

Deze parasieten putten de kippen uit, wat kan leiden tot verminderde eierproductie of misvormde eieren.

Rusteloosheid en overmatig krabben

Kippen die nachtblind zijn, zullen 's nachts rusteloos zijn. Ze kunnen zich krabben en proberen de parasieten van hun lichaam af te krijgen.

Donkerrode vlekken in het kippenhok

Je kunt de bloedluizen vaak vinden als kleine, rode stippen in de scheuren en naden van het kippenhok. Deze zijn vooral makkelijk te zien bij overdag.

nestera-kippenhokken-wagon-large-raise-lodge-large

Er zijn veel verschillende varianten van de Nestera kippenhokken, maar allemaal even effectief om bloedluis geen kans te geven bij je kippen.

Wil je graag advies over welk hok het beste bij jou en je kippen past? Wij helpen je graag, 7 dagen per week.

Voorkomen van Bloedluis besmettingen bij je kippen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hier zijn enkele stappen om bloedluizen te voorkomen:

Houten kippenhok eruit en koop een Nestera Kunstof Kippenhok met 25 jaar garantie

De kippenhokken van Nestera zijn gemaakt van gerecycled kunststof en hierdoor ook erg duurzaam. Dat is niet alles, het unieke design zorgt ervoor dat er weinig broedplaatsen voor de bloedluizen, hierdoor maken ze weinig tot geen kans om een plaag te worden voor je kippen.


Regelmatig schoonmaken

Maak het kippenhok regelmatig schoon en desinfecteer het om ervoor te zorgen dat er geen broedplaatsen zijn voor bloedluizen.

Gebruik van diatomeeënaarde & tabakstelen

Strooi diatomeeënaarde op de vloer van het hok en in de nestkasten. Dit natuurlijke product helpt bij het doden van bloedluizen door hun exoskeletten te beschadigen.

Tabakstelen geven een sterke geur af, hier houdt het meeste ongedierte waaronder bloedluizen en veerluizen niet van. Meng de tabakstelen door de bodembedekking van je kippenhok en vergeet ook de legnesten niet.


Gebruik nooit stro voor bodembedekking of legnesten

Als je bloedluizen bij je kippen wilt voorkomen, gebruik dan nooit stro. Aangezien stro hol is en dit is de ultieme schuilplaats voor deze vervelende parasiet.

Regelmatig controleren en bloedluistesters

Controleer regelmatig op tekenen van bloedluizen, vooral in de warmere maanden. Besteed aandacht aan scheuren en naden waar bloedluizen zich kunnen verstoppen. Je kunt ook een bloedluistesters of een Anti Bloedluis Kit monteren aan de zitstok.

Gezond dieet

Zorg ervoor dat je kippen een gezond, uitgebalanceerd dieet krijgen om hun immuunsysteem sterk te houden. Geef je kippen volledig kippenvoer van goede kwaliteit en elke dag een lekkere kippensnack vol eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen. Supplementen zoals Multi Herbal Drinkmix kunnen helpen het bloed minder aantrekkelijk te maken voor bloedluizen.

Behandelen van bloedluis besmettingen bij je kippen

Als je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een bloedluisplaag constateert, is het belangrijk om snel en effectief te handelen. Hier zijn enkele manieren om bloedluizen te behandelen:

Gebruik van de juiste middelen in de juiste volgorde

Wij hebben hiervoor een stappenplan geschreven en een alles-in-1-pakket voor samengesteld, zodat je alles volgens een stappenplan kunt doen om van die vervelende bloedluizen af te komen bij je kippen.

 anti-bloedluis-pakket1


 Het pakket bevat de effectiefste middelen op de markt om bloedluizen bij kippen te bestrijden en daarnaast is het allemaal 100% natuurlijk!


Bloedluizen kunnen een behoorlijke impact hebben op de gezondheid en het welzijn van je kippen. Door alert te zijn op de tekenen van een besmetting, preventieve maatregelen te nemen en snel te handelen als je bloedluizen ontdekt, kun je ervoor zorgen dat je kippen gezond en vitaal blijven.


Heb je vragen of behoefte aan persoonlijk advies over de bestrijding van bloedluizen bij je kippen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen; we staan altijd klaar om te helpen.

Reacties