Kip op de grond
Glenn
1 min
2

Waarom gaan mijn kippen niet op stok?

1 min
2

Kippen slapen van nature graag hoog om veilig te zijn van roofdieren. De meeste kippen die voor de gezelligheid worden gehouden slapen daarom graag op stok. Maar waarom gaan mijn kippen niet op stok?

Er is iets mis …

Als kippen niet op stok gaan kan het zijn dat er iets mis is met de zitstokken. Voor de meeste rassen kun je een zitstok van 5,5 cm breed en 4 cm dik aanhouden en voor krielen is 4 cm breed en 3,5 cm dik voldoende. De scherpe hoeken/randen van rechthoekige zitstokken kun je iets afronden, zo hebben de kippen meer grip.De plek van de zitstokken kan voor de kippen als onprettig ervaren worden.Ze kunnen bijvoorbeeld op de tocht zitten of de hoogte is niet goed. Voor de meeste rassen geldt een hoogte van ongeveer 80 centimeter. Let wel op bij grote en zware rassen. Als ze van een te hoge stok moeten springen, kunnen ze zich minder goed opvangen. Voor de minder goede vliegers of voor oudere kippen kun je de stok wat lager plaatsen. Per meter zitstok kunnen gemiddeld 4 tot 5 krielen of 2 tot 3 grote rassen.

Liever op de grond

Er hoeft niet altijd iets mis te zijn, sommige kippen slapen ook graag op de grond. Lekker dicht tegen elkaar aangekropen en warm op de bodembedekking. Ook moeder en kuikens kunnen ervoor kiezen om liever op de bodem te slapen. Zeker als de kuikens nog klein zijn en niet kunnen vliegen.


Waar slapen je kippen het liefste? Laat het weten in een reactie hieronder, we zijn erg benieuwd!


Reacties