Zijn mijn kippen in de rui?
Glenn
2 min
0

Hoe weet ik of mijn kippen in de rui zijn?

2 min
0

Wanneer de dagen korter worden en we meer richting najaar gaan, dan beginnen kippen hun veren te verliezen. Je kent het wel, overal in de ren en in het hok liggen veren. Het is zo ver, de rui periode is begonnen. Maar hoe weet ik of mijn kippen in de rui zijn? We leggen het je uit!

In de rui verliezen kippen een deel van hun verendek van de zomer. Omdat ze in de winter tegen lagere temperaturen bestand moeten zijn, krijgen ze een mooi nieuw verendek. Ook vervangen ze hun zwakke veren voor nieuwe sterke veren. Kippen zijn niet de enige die de rui in gaan, ook ander pluimvee en (wilde) vogels verliezen in het najaar hun veren.
Door ze een lekkere eiwitrijke snack en extra vitamines te geven help je ze er makkelijker doorheen.

Heeft de rui veel invloed op mijn kippen?

De rui vraagt veel energie van de kippen. Ze zijn vaak wat minder actief en zijn makkelijker vatbaar om ziek te worden.

Het lichaam van kippen in de rui is hard bezig om een deel van hun oude veren te verliezen en hiervoor nieuwe in hun plaats te krijgen. Dit is een intensief proces en dat kun je zien aan het gedrag van je kippen.

Hoe kan ik zien dat mijn kippen in de rui zijn?

Meestal is het snel te zien of je kippen in de rui zijn. Overal liggen veren en ze kunnen ook last krijgen van kale plekken.

Kippen in de rui zijn, hebben vaak ook een blekere kam, zijn minder actief en leggen ook (bijna) geen eieren meer.

kippen in de rui veren

Overal veren in de ren en het kippenhok is normaal wanneer je kippen in de rui zijn.

Hoe werk het ruiproces bij kippen?

Het meeste pluimvee heeft een vaste volgorde hoe de rui verloopt. Eerst verliezen en vervangen ze hun donsveren, daarna volgen de nek- en halsveren en de borstveren. Als ze dit deel erop hebben zitten, dan worden de buik- en vleugelveren vervangen. Vooral het vervangen van de vleugelveren gebeurd gelijkmatig, zodat ze nog steeds in staat zijn om te kunnen fladderen en vliegen. Wanneer een kip helemaal zijn veren verliest, dan is de kans groot dat ze veel moeite heeft met de rui.

Hoe kan ik mijn kippen in de rui helpen?

Het aanmaken van nieuwe veren kost veel energie. Ze hebben meer eiwitten nodig om makkelijker door de rui heen te komen. Dit kun je vinden in veel gedroogde insecten, zoals Nutri Worms en meelwormen. Onze krachtmix bevat ook veel eiwitten en nog extra vitamines die de kippen in de rui periode goed kunnen gebruiken.

Je kunt je kippen ook een steuntje in de rug geven door ze regelmatig multivitamines te geven door het drinkwater. Door ze te ondersteunen is de kans dat ze ziek worden een stuk kleiner. Wanneer ze een betere weerstand hebben, komen ze makkelijker door de rui heen en wordt de kans op ziek worden kleiner. Daarnaast stimuleren de extra vitamines en eiwitten de groei van een mooi nieuw verendek.

Eiwitrijke snack voor kippen in de rui

Een lekkere eiwitrijke snacks die je kippen wel kunnen gebruiken in de rui.

Wanneer gaan kippen in de rui?

Kippen krijgen op jonge leeftijd al te maken met de rui. Als kuiken ruilen ze hun donsveren voor hun eerste veren wanneer ze tussen de 6-8 dagen oud zijn. Wanneer ze 8-12 weken oud zijn, dan krijgen ze te maken met de kuikenrui. Ze verliezen dan hun kuikenveren en krijgen hun volwassen veren ervoor terug.

In de kuikenrui krijgen hanen vaak de kenmerkende veren en kun je makkelijker zien of het hennen of hanen zijn.

De jaarlijkse rui periode is tussen augustus en november.

Heb je vragen of advies nodig?

Laat het ons weten, we helpen je graag. Neem makkelijk contact op via de chat of mail.

Reacties