De Serama
Glenn
1 min
0

De Serama

1 min
0

Serama’s zijn de kleinste kippen ter wereld. Serama’s zijn enorm leuke kippen om te houden met hun opgerichte borst en een rechtopstaand staartje. Ze mogen klein zijn, maar komen erg stoer over.

Karaktereigenschappen en kenmerken

  • Echte knuffel kippen
  • Makkelijk tam te maken
  • Erg nieuwsgierig en graag bij je in de buurt
  • Leggen het hele jaar door kleine eitjes
  • Serama hennen worden meerdere keren per jaar broeds
  • Volle borst en hoog opstaande staart
  • Ze houden niet van nat weer en zijn erg gevoelig voor kou

serama-haan-knoet

Ze komen oorspronkelijk uit Maleisië en wegen niet meer dan 500 gram. Daardoor zijn erg geschikt om te houden in wat kleinere tuinen. Ze komen voor in allerlei verschillende kleuren. Het worden ook wel toverballen genoemd. De kleur van een serama kan flink veranderen van kuiken tot volwassen kip, dat maakt ze ook extra leuk. Er zijn ook geen erkende kleuren, omdat er altijd andere kleuren uitkomen.

 

Serama’s zijn echte knuffel kippen. Ze houden erg van aandacht en zijn graag bij je in de buurt. Als je bij ze gaat zitten komen ze even bij je kijken en ze worden ook graag aangehaald. Ze zijn daarom ook ideaal in combinatie met (kleine) kinderen. Ze vragen ook niet veel ruimte (3 St.-op 1 m² nachthok is genoeg). De verzorging is niet moeilijk, je moet er wel op letten dat ze door hun kleinheid minder goed tegen erge kou kunnen. Ons advies is dan ook om ze bij meer dan enkele graden vorst naar binnen te halen. Voor de rest kunnen ze gehouden worden als alle ander kippen.

Serama hennen leggen het hele jaar door eieren en worden meerdere keren per jaar broeds. Over het algemeen zijn het goede broeders en goede moeders. De eieren kunnen tussen dag 19 en 21 uitkomen. Vanaf 18 weken zijn de kuikens officieel volwassen en geslachtsrijp. Ze blijven echter doorgroeien tot ze 18 maanden oud zijn.

Reacties