Kippen en hitte
Glenn
1 min
0

Wat kan ik wel of niet doen bij kippen in de warmte?

1 min
0

Het kwik loopt weer op en het wordt weer steeds warmer. Wat kan ik wel of niet doen bij kippen in de warmte? Dit is een vraag die we steeds meer krijgen. Je wilt natuurlijk het beste voor je kippen en ze helpen door de (extreem) warme dagen heen te komen. Kippen kunnen niet zweten en proberen de extra warmte kwijt te raken door hun vleugels te spreiden en te hijgen. Hoe kun je je kippen helpen en wat kun je beter niet doen?

Wat kun je wel doen bij kippen in de warmte

  • Zorg voor voldoende schaduw. Zet eventueel tijdelijk een parasol in de ren of hang wat handdoeken op.
  • Zorg voor voldoende en vers drinkwater. Met warm weer drinken we zelf ook meer, dus zorg ervoor dat de drinkbakken niet droog komen te staan. Zet het drinkwater in de schaduw.
  • Geef extra vitamines door het drinkwater. Hierdoor krijgen de kippen meer vitamine C binnen, dat kan helpen bij het beperken van hittestress.
  • Zorg ervoor dat de kippen een zandbadje kunnen nemen. Door het zand tussen de veren te schudden houden ze zichzelf vrij van ongedierte en beschermen ze zichzelf wat van de zon. Zie het als een soort zonnebrand laagje. Bij voorkeur is het zandbad ook in de schaduw.
  • Geef ze een afkoelende snack, zoals watermeloen of een zelf gemaakt ijsje. Doe dit niet op het warmste moment van de dag en altijd in de schaduw.

Wat kun je beter niet doen bij kippen in de warmte

  • Maak de grond niet nat. Dit is eventjes lekker voor ze, maar zodra het water opdroogt, wordt de luchtvochtigheid hoger en krijgen de kippen het nog warmer. Hierdoor is de kans op hittestress groter. 
  • Snacks geven in de volle zon op het warmste moment van de dag. Door de opwinding van het lekkers kunnen ze het ook weer warmer krijgen.
  • Zorg ervoor dat je kippen geen extra stress ervaren. Moet je ze optillen om bijvoorbeeld medicijnen te geven? Doe dit dan wanneer ze in de avond al op stok zitten.

Ga regelmatig even kijken hoe het gaat bij je kippen op de (extra) warme dagen. Als je hier de mogelijkheid voor hebt natuurlijk.

Heb je vragen of heb je nog een supergoede tip voor kippen tijdens de hitte? Reageer hieronder!


Reacties