kippen in de rui veren
Glenn
1 min
0

Hoe help ik mijn kippen door de rui heen?

1 min
0

De dagen worden korter, de temperatuur gaat omlaag en de kippen beginnen hun veren te verliezen. Geen paniek! Dit is een natuurlijk proces dat we de rui noemen. Maar hoe help ik mijn kippen door de rui heen? We leggen het je uit.

Waarom verliezen kippen hun veren?

De reden dat kippen elk jaar in de rui gaan is om hun zwakke veren te vervangen door nieuwe, sterke veren. De nieuwe veren zorgen er ook voor dat de kippen beter bestand zijn tegen de kou. Een soort winterjasje maken ze voor zichzelf. De rui periode duurt meestal van augustus tot en met november. Het ene jaar kan zijn dat een kip bijna geen veren verliest en het jaar daarna bijna kaal is. Het ligt er maar net aan hoeveel veren toe zijn aan vervanging.

Kip in de rui - De nieuwe veren komen al door

Hoe help ik mijn kippen door de rui heen?

Het wisselen van de veren is een intensief proces voor de kip.

Tijdens de rui periode wil je jouw kippen natuurlijk helpen, maar hoe kan je dat beetje extra voor ze doen?


  • Zorg dat ze het niet koud hebben. Leg bijvoorbeeld extra bodembedekking in het kippenhok, of leg er een laag hooi bij in. Gebruik liever geen stro, omdat dit hol is en bloedluizen zich daar makkelijk in kunnen verstoppen.
  • Geef extra vitamines door het drinkwater, bijvoorbeeld mezzoforte of vivace.
    Mezzoforte is geschikt voor langdurig gebruik, ter aanvulling van bouwstoffen en het stimuleren van het natuurlijke afweersysteem.
    Vivace is een product dat gebaseerd is op vitamines, medicinale plantextracten en meer. De complexe samenstelling van dit product is specifiek gericht op het leveren extra energie, bouwstoffen en stimuleert het natuurlijke afweersysteem.
  • Voer extra eiwitten en granen bij. Scharrelgraan zorgt voor wat meer vet (het is niet meteen dat je kippen daar heel dik van zullen worden), daardoor is het makkelijker om warm te blijven. Speciaal voor deze periode is de krachtmix ontwikkeld. Hierin zitten veel extra eiwitten, maar ook verschillende kruiden en vitamines die helpen om de kippen moeilijkere periodes door te komen. Daarnaast wordt de groei van de nieuwe veren gestimuleerd.
Reacties