Hoe kan ik eieren het beste bewaren?
Glenn
1 min
0

Hoe kan ik kippen (broed)eieren het beste bewaren?

1 min
0

Wanneer de dagen weer langer worden en de lente begint in zicht te komen, betekend dat de kippen weer meer eieren gaan leggen. Maar hoe kun je die lekkere, verse eieren kippen (broed)eieren nu het beste bewaren?

  • Zet ze na het rapen meteen in een doosje met de punt naar beneden
  • Zet ze op een koele plek, zoals de koelkast of in de kelder

Door de eieren op deze manier te bewaren zijn ze veel langer houdbaar. Bewaar je eieren in de koelkast rond de 4 graden Celsius. Dan krijgen ziektemakers, zoals Salmonella minder snel de kans. Koude temperaturen remmen namelijk de groei van de meeste bacteriën. Wanneer je je eieren in de koelkast bewaard, dan zijn ze niet meer geschikt om te gebruiken als broedei.

De gemiddelde houdbaarheidsdatum is 28 dagen. Vaak zullen de eieren nog langer houdbaar zijn. Dit kun je testen door de eieren in een bak water te leggen. Wanneer het ei op de bodem blijft liggen, dan is het nog vers. Kom het ei een stukje omhoog, dan kun je hem het beste snel opeten. Wanneer het ei rechtop in het water komt te staan of gaat, blijft drijven, dan is deze niet meer goed. Het beste kun je het ei dan meteen weggooien.

hoe-kan-ik-broedeieren-het-beste-waren

Hoe kan ik kippen broedeieren het beste bewaren?

Wanneer er een haan bij de groep loopt, dan is de kans groot dat de eieren bevrucht zijn. Je kunt de eieren dan ook bewaren als broedeieren en uit laten broeden. Een broedei kun je, voor het beste resultaat, maximaal 10 dagen bewaren.

  • Zet ze na het rapen meteen in een doosje met de punt naar beneden
  • Zet met potlood de datum van het rapen erop
  • Draai de eieren 2 keer per dag
  • Bewaar de eieren op een koele plek tussen de 10-15 graden Celsius

Het is handig om met potlood de datum op het ei te schrijven, zodat je weet hoe oud het ei is. Een broedei kun je het beste 2 × per dag omdraaien. Dit voorkomt dat de luchtkamer vast plakt aan de schaal van het ei. Wanneer je de eieren wilt gebruiken om uit te broeden, dan kun je ze het beste 24 uur vooraf niet meer draaien. Zijn er 10 dagen voorbij en wil je de eieren toch niet gebruiken om uit te broeden? Dan kun je ze gewoon in een doosje stoppen en op een koele plek neerzetten. Ze zijn dan nog steeds goed en lekker om op te eten 😋

Reacties