Pokken en Difterie (Aviare Pox)
Het pokkenvirus is een besmettelijk, maar langzaam spreidend virus. Door middel van huidschilfers wordt het virus verder verspreid naar andere kippen. Helaas komen kippenpokken nog elk jaar voor en vooral in warmere periodes van het jaar. Het virus veroorzaakt pokken op de huid van de kip en verdikkingen in de slijmvliezen (difterie).
Oorzaak van Pokken en Difterie
Het virus wordt (waarschijnlijk) veel verspreid door stekende insecten zoals muggen en vliegen. Ook bloedluis staat er om bekend dat het veel ziektes kan overdragen, waaronder ook het pokkenvirus. Het is ook mogelijk dat nieuwe kippen die je toevoegt aan de toom het virus hebben en het vervolgens verspreid in de groep.
Symptomen van Pokken en Difterie
Hoewel beide aandoeningen dezelfde oorzaak hebben, verschillen de symptomen van pokken en difterie erg veel van elkaar.
Symptomen van Pokken
De bultjes die veroorzaakt worden door pokken vind je vaak aan de kop, kam, lellen, mondhoeken en oogleden. Soms kunnen ze ook ergens anders te vinden zijn op de huid of tussen de schubben van de poten.
Symptomen van Difterie
Bij difterie ontstaat er een ernstige oogontsteking en een geelachtige substantie in de bek en voorste luchtwegen. Deze gele aanslag kan gaan zweren en het dier vatbaarder maken voor ontstekingen.
Wanneer difterie in een gevorderd stadium is kan het leiden tot ademnood en een verminderde eetlust. Hierdoor is de weerstand van de kip een stuk minder en is het dier veel vatbaarder voor ontstekingen of andere aandoeningen.
Voorkomen van Pokken en Difterie
Het voorkomen van Pokken en Difterie bij kippen is nooit 100% mogelijk, maar er zijn enkele eenvoudige manieren om de kans zo klein mogelijk te houden:
- Zorg dat er zo weinig mogelijk stilstaand water is in de buurt van je kippen om veel muggen te voorkomen.
- Zorg ervoor dat bloedluis geen kans krijgt om je kippen te besmetten met het virus.
- Maak regelmatig de eet- en drinkbakken schoon van je kippen
- Zet nieuwe dieren in quarantaine en onderzoek ze goed voordat je ze toevoegt aan de groep.
Behandeling van Pokken en Difterie
Aangezien de ogen van geïnfecteerde kippen vaak gesloten zijn wanneer ze besmet zijn met het virus, zullen ze stoppen met eten. Het is daarom belangrijk om gelijk te beginnen met het dwangvoeren van de zieke kip en oogzalf te gebruiken om de ogen open te houden. Een behandeling met antibiotica tegen secundaire bacteriële infecties is zeker een aanrader. Geef daarnaast extra vitamines, door middel van multivitamines en vitamine A om de algehele toestand van de zieke dieren te verbeteren.
Om je kippen te beschermen en pokken te voorkomen kunnen ze gevaccineerd worden door middel van twee methodes, de veerfollikelmethode en vleugelprikmethode.
Bij de follikelmethode worden enkele veren aan de zijkant van het dijbeen eruit getrokken. Het vaccin wordt dan met een borsteltje in de open veergaatjes gesmeerd. Hierdoor ontstaat dan een pok reactie, zonder dat de kip hier ziek van wordt.
Bij de vleugelprikmethode wordt de entstof toegediend met 2 stompe naalden. Deze worden door de vleugelhuid geprikt. Er ontstaan dan 4 pokken, aan de bovenkant en onderkant van de vleugel. Vanaf dan is de kip beschermt tegen het virus.