Salmonella

Er zijn meer dan 40.000 soorten SalmonellaDe meest voorkomende soort die kippen ziek maakt, is Salmonella Pullorum. Ook kunnen stammen zoals de Salmonella Enteritidis en Salmonella Typhimurium de kippen ziek maken.


Stammen zoals de Salmonella, Hadar, Infantis en Virchow blijven wel in de hokken en broedmachine aanwezig, maar maken de hen niet ziek. De broedeieren die een besmette hen legt met deze Salmonella soorten zijn wel besmet.Symptomen Salmonella

De Salmonella Pullorum leidt tot het vroegtijdig sterven van embryo's en besmette kuikens. De kans is erg groot dat besmette kuikens de eerste levensdagen overlijden.  • Lever is vergroot
  • Veel inwendige bloedingen
  • Dooier in het kuiken is afwijkend in samenstelling

Besmetting en verspreiding Salmonella


De Salmonella stammen Pullorum en Gallinarum worden via de inhoud van het broedei overgedragen.

De overige Salmonella bacteriën worden allemaal overgedragen via de buitenkant van het broedei. Wanneer kuikens uit het ei kruipen, worden ze besmet wanneer ze in aanraking komen met de eierschaal.Voorkomen en behandelen Salmonella


De Salmonella bacterie is gevoelig voor antibiotica. Helaas kan Salmonella zich erg goed verstoppen in het lichaam van de kip.

De bacterie kruipt in macrofagen. Hier komen de meeste antibiotica vaak niet in werking. Alleen enrofloxacine kan ook deze bacteriën doden.


Voorkomen is natuurlijk beter dan bestrijden. Daarom is een goed entschema een goede manier om Salmonella besmetting te voorkomen en behandelen.


Er zijn levende entstoffen, deze worden tijdens het opgroeien van de kuikens meerdere malen toegediend via het drinkwater.

Ook zijn er geïnactiveerde entstoffen, deze moeten geïnjecteerd worden. Deze injecties moeten tweemaal met een 6 weken tussentijd plaatsvinden.

De ingeënte hen geeft vervolgens de antistoffen door via de dooier mee aan het kuiken.