ancona-hen

Ancona

De Ancona is vernoemd naar de Italiaanse stad Ancona. Vanuit Ancona namen de Britten halverwege de 19e eeuw de zwart-witte landhoenders met opvallende gele poten mee naar Engeland. Vanuit Engeland werd de Ancona weer geëxporteerd naar andere landen zoals de Verenigde Staten. In de jaren 1920/1930 was de Ancona hét productie legras van de wereld.


Uiterlijke kenmerken Ancona


De Ancona heeft een duidelijk landhoentype, is enigszins gestrekt van bouw en is slank.

De rug is lang en loopt in een vloeiende lijn over in de staart, die middelhoog wordt gedragen.

De staart zelf is opgebouwd uit lange, brede pennen die goed zijn verspreid.

De haan heeft een royale sierbevedering in zijn staart.

De poten hebben een normale lengte en de beenkleur is geel met enkele donkere vlekjes.

De kop is voorzien van witte oorlellen, roodbruine ogen en een vrij grote enkele kam die bij leggende hennen aan de achterzijde omvalt naar achter. Er is ook een variant met een rozenkam, maar deze komt minder vaak voor.

Jonge kuikens zijn van dons geel met zwart. Wanneer de kuikens veren beginnen te krijgen, wordt de bevedering zwart-wit, met meer zwart dan wit. De eerste volwassen bevedering is zwart met kleine parels. Naarmate ze ouder worden, worden de parels groter.Kleurslagen Ancona

De oorspronkelijke kleur van de Ancona is zwart-wit gepareld. Er is later een andere kleurslag bijgekomen, de blauw-wit geparelde, maar deze wordt niet in alle landen erkend.

Inmiddels is er bij de krielen ook goede kwaliteit rood-wit gepareld (deze kleur is nog niet erkend) en zijn er ontwikkelingen voor dun-wit gepareld (bij krielen) en parelgrijs-wit gepareld (bij de grote variant).

ancona-hen

Eigenschappen Ancona

Ancona's zijn een actief kippenras die de hele dag druk zijn. Bij de juiste verzorging en omgang gaan ze de verzorger wel vertrouwen en is de grote variant makkelijk handtam te krijgen. De krieltjes zijn schuwer en daardoor moeilijker handtam te krijgen. Ancona's kunnen goed vliegen, daarom is het verstandig om bij vrije uitloop een hoog hek neer te zetten. Op deze manier voorkom je dat ze niet op plaatsen komen waar ze niet mogen komen.

De hennen van de grote variant leggen in hun eerste jaar ongeveer 230 eieren, in hun tweede jaar ongeveer 210 eieren en zo wordt dat elk jaar iets minder.

De hennen van de kriel variant leggen in hun eerste jaar ongeveer 200 eieren, in hun tweede jaar ongeveer 175 eieren en zo wordt dat elk jaar iets minder.

De eieren zijn wit van kleur.


Gewicht Ancona

Groot

  • Haan 2-2,5 kg
  • Hen 1,75-2 kg

Kriel

  • Haan 700-800 gram
  • Hen 600-700 gram

Bijzonderheden Ancona

Er zijn bij de Ancona twee toegestane kamvormen, de enkele kam en de rozenkam.

Deze worden regelmatig met elkaar gekruist, maar de rozenkam is in de meeste gevallen dominant.

Aan het uiterlijk van een rozenkammige Ancona is niet te zien of deze fok zuiver is en is het mogelijk dat er enkele kuikens geboren worden met een enkele kam.