Infectieuze Laryngo Tracheïtis - Kippen Kennisbank - Kippenpakket.nl

Infectieuze Laryngo Tracheïtis

Het Infectieuze Laryngo Tracheïtis virus is een herpesvirus dat milde tot ernstige ademhalingsproblemen kan veroorzaken bij kippen, pauwen en fazanten. Het virus infecteert de gehele luchtpijp en zorgt voor bloedingen in de luchtpijpwand. Het virus verspreidt zich langzaam door de groep en kan bij lage temperaturen ook goed overleven. In ontlasting kan het virus een week aanwezig blijven en in dode dieren wel enkele maanden.


De incubatietijd van infectie tot het vertonen van symptomen ligt tussen de 3 en 15 dagen.



Symptomen van ILT

Het virus veroorzaakt ontstekingen in het voorste deel van de luchtwegen, luchtpijp en de oogslijmvliezen. In de luchtpijpwand kunnen ernstige bloedingen ontstaan, waardoor de kip niet of nauwelijks kan ademen. De meest voorkomende symptomen zijn:


  • Rochelen
  • Benauwdheid
  • Ontstoken ogen
  • Neusbloedingen
  • Bloederig slijm ophoesten
  • Leggen minder eieren
  • Kopversierselen worden blauw
  • Met geopende snavel en gestrekte nek inademen en met uitademen laten ze de kop weer zakken


Besmetting en verspreiding van ILT

Het ILT-virus verspreidt zich minder snel dan andere virussen zoals Infectieuze Bronchitis, New Castle Disease of Aviaire Influenza. Kippen besmetten elkaar via de luchtwegen en ontlasting. Het is daarom belangrijk om zieke dieren geïsoleerd te zetten. Het is daarom altijd verstandig om niet met mogelijk besmette handen, handschoenen of kleding in de buurt te komen van gezonde dieren.

Dieren van alle leeftijden kunnen ILT krijgen, zet daarom nieuwe kippen in quarantaine om besmetting van buitenaf te voorkomen. Menginfecties zoals Mycoplasma kunnen de dieren nog zieker maken.


Voorkomen en behandelen van ILT


Wanneer een kip geïnfecteerd is met het virus is behandeling onmogelijk. Wel is het mogelijk om vloeibare aspirine en antibiotica te geven tegen ongemakken en secundaire infecties.

Preventief vaccineren van oudere kippen is een goede manier om het virus te voorkomen. Een noodvaccinatie voor dieren die nog niet besmet zijn na een uitbraak van het virus is een goede optie. Dit zorgt ervoor dat de dieren na een week volledig beschermd zijn voor het virus voor ongeveer 10 maanden.

Bij een uitbraak is meerdere malen vaccineren binnen enkele weken een goede manier om de uitbraak onder controle te houden.

Het preventief vaccineren kan d.m.v. oogdruppels, dan krijgt virus geen kans om in de luchtpijp te komen. Je kippen bouwen een weerstand op tegen het virus en zijn voor 10 maanden beschermd.

Eendagskuikens kunnen via injectie gevaccineerd worden tegen het virus. Het is ook mogelijk om te vaccineren in het ei na 18 dagen broeden.

Goede hygiëne is een van de belangrijkste factoren om besmettingen te voorkomen. Zorg ervoor dat ze altijd de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen en minder vatbaar zijn voor ziektes.