Waarom leggen kippen geen of minder eieren in de winter?
Glenn
1 min
0

Waarom leggen kippen geen of minder eieren in de winter?

1 min
0

Het is algemeen bekend dat kippen minder eieren leggen in de winter. Hierin spelen veel factoren mee waarom dit gebeurt. Maar waarom leggen kippen geen of minder eieren in de winter? We leggen je graag uit waarom dit gebeurt en wat je er aan kunt doen.


Waarom leggen kippen geen of minder eieren in de winter?

Licht

Kippen leggen eieren in reactie op daglicht. In de winter zijn de dagen korter en is er minder daglicht, wat de hormonen van kippen beïnvloedt en hun legcyclus vertraagt. Kippen hebben idealiter 14 tot 16 uur daglicht nodig om een consistent legpatroon te behouden.

Kou

Kippen zijn gevoelig voor temperatuurveranderingen. In koudere omstandigheden gebruiken kippen hun energie om zichzelf warm te houden in plaats van eieren te produceren. Dit kan resulteren in een verminderde eiproductie tijdens de wintermaanden.

Voeding 

In de winter kunnen kippen minder toegang hebben tot verse, groene planten en insecten die ze normaal gesproken consumeren voor essentiële voedingsstoffen. Een gebrek aan voedingsstoffen kan de eiproductie beïnvloeden.

Rustperiode 

Het is ook natuurlijk voor kippen om een rustperiode te hebben waarin hun lichaam kan herstellen en regenereren. Deze rustperiode kan samenvallen met de wintermaanden, waardoor de legcyclus van kippen vertraagt of stopt.


Wat kun je doen om je kippen meer eieren te laten leggen in de winter?


  • Geef ze goede voeding, lekkere kippensnacks die boordevol eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen zitten
  • Hang verlichting op met een tijdschakelaar. Kippen hebben namelijk minimaal 13 uur (dag)licht nodig om hun eierproductie op gang te houden
  • Zorg voor een comfortabele en warme omgeving in het kippenhok
  • Geef ze supplementen, zodat ze sterk en gezond blijven tijdens deze koude periode


Heb je tips of weetjes om je kippen sterk, gezond en aan de leg te houden in de winter? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Reacties