Wat te doen als kippen het warm hebben?
Glenn
2 min
0

Wat moet ik doen als kippen het warm hebben?

2 min
0

Het is makkelijk te zien wanneer je kippen last hebben van de warmte. Aangezien kippen niet kunnen zweten, zullen ze gaan hijgen om de overtollige warmte kwijt te raken. Ze spreiden daarnaast hun vleugels en zetten hun verendek open om zoveel mogelijk warmte te verliezen. Maar wat moet ik doen als kippen het warm hebben?

Zorg altijd voor voldoende beschutting voor je kippen

Je kippen kunnen met het warme weer het beste een beschutte plek in de schaduw opzoeken. Je kunt dit op enkele verschillende manieren doen.

  • Zorg voor groene beschutting, zoals struiken en bomen
  • Zet je kippenhok op poten, zodat ze onder het hok in de schaduw kunnen gaan zitten/liggen
  • Hang een verduisterdoek boven je kippenren

 

Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater voor je kippen

Het is een van de belangrijkste onderdelen van de verzorging van je kippen, vers en koel drinkwater. Normaal drinken kippen tussen de 250 – 300ML water op een dag, dit is twee keer zoveel als dat ze aan voer nodig hebben. Heb je kippen die goede leggers zijn? Dan hebben ze namelijk nog meer drinkwater nodig.


Wanneer de temperatuur stijgt kan de behoefte aan drinkwater makkelijk verdubbelen. Hierdoor zit je per kip al snel aan de 500 – 600ML drinkwater per dag. Zet het drinkwater altijd in de schaduw en voeg Oregano Olie toe. Door altijd Oregano Olie toe te voegen aan het drinkwater van je kippen kun je een hoop problemen voorkomen bij hittestress.


Voeg supplementen toe aan het drinkwater. Vitamine C is erg belangrijk wanneer hittestress op de loer ligt. Daarom voegen wij Vita Vogel Mezzoforte toe aan het drinkwater van onze kippen. 

Ook krijgen ze standaard in de zomer Vita Vogel Multi Herbal Drinkmix. Dit zorgt ervoor dat het stresshormoon cortisol daalt en je kippen rustiger worden. Plus het beïnvloedt het bloed van je kippen waardoor bloedluizen het bloed van je kippen minder lekker vinden. Mooie bijkomstigheid toch?

 

Zorg altijd voor voldoende ventilatie in het kippenhok

Het kan lang duren voordat de temperatuur in het kippenhok gedaald is, daarom is ventileren erg belangrijk. Wanneer je je kippenhok niet goed kunt ventileren is het belangrijk om je kippen ’s avonds niet op te sluiten in hun hok. Zo kunnen ze zelf kiezen waar ze het liefste zitten. Zorg er natuurlijk wel voor dat je kippenren roofdier bestendig is.

 

Laat je kippen afkoelen met lekkere bevroren snacks

Lekkere bevroren bessen, stukjes fruit of groente zijn de ideale snack bij hoge temperaturen. Je kunt ook meelwormen, Nutri Worms of andere lekkere snacks invriezen. Je kunt hiervoor makkelijk een ijsblokjes vorm gebruiken. Vul deze met de snacks en vul vervolgens aan met water, even de diepvries in totdat het bevroren is en smullen maar!

Let wel op dat je je kippen niet te veel snacks geeft. Ze moeten natuurlijk wel nog voldoende normale voeding binnen krijgen voor de belangrijke voedingsstoffen. Kippen eten namelijk minder wanneer het warmer is en zullen altijd voor de lekkernijen gaan wanneer ze de kans krijgen.

Voer je kippen niet op het heetste moment van de dag, maar wanneer het wat koeler wordt in de avond.


Zorg voor een lekker zandbad

Kippen vinden het heerlijk om met warme temperaturen een zandbad te nemen. Door de warme temperaturen kunnen ze meer last krijgen van ongedierte, zoals veerluis en bloedluis. Door ze altijd toegang te geven tot een Badzand kunnen ze zichzelf schoon houden en optimaal genieten.

Let wel op dat het zandbad op een beschutte en droge plaats staat, anders verandert het in een modderbad naar een stevige regenbui.

 

Heb je vragen of twijfel je? 

Het verzorgen van kippen is constant nieuwe dingen leren. Wil je zeker zijn van je zaak en heb je vragen? Laat een reactie achter onder deze blog en we kijken graag met je mee!

 

Reacties