je-kippen-optimaal-verzorgen-in-de-winter-met-deze-7-tips
Glenn
3 min
0

7 tips die je kunnen helpen je kippen in de winter goed te verzorgen

3 min
0

Als mensen denken aan het houden van kippen, denken ze meestal aan de lente, met veel schattige kuikens en heerlijke eieren.  Maar als je eenmaal je kippen hebt, dan heb je natuurlijk het hele jaar door goed gezelschap. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat je in de winter goed voor je kippen kunt zorgen. 7 tips die je kunnen helpen je kippen in de winter goed te verzorgen, zodat ze comfortabel te blijven, wanneer het buiten koud is. 

 

7 tips die je kunnen helpen je kippen in de winter goed te verzorgen

 

Geef je kippen altijd vers water 

 

Het belangrijkste en moeilijkste deel van de zorg voor kippen in de winter is ervoor te zorgen dat ze vers, niet-bevroren water hebben.  Je kunt om dit tegen te gaan waterbak verwarmers aanschaffen of je kunt Vorstvrij water voor kippen toevoegen aan het drinkwater. Dit zorgt ervoor dat het drinkwater van je kippen niet bevriest, zelfs bij temperaturen tot -9 ℃.

 

Zorg voor een tochtvrij nachthok voor je kippen

Kippen kunnen hun lichaamstemperatuur goed op peil houden als ze niet aan veel tocht worden blootgesteld.  Zorg ervoor dat je eventuele scheuren en kieren in het nachthok afdekt of opvult.  Je kippen moeten een ruimte hebben om uit de wind, regen en sneeuw te kunnen gaan zitten. 

Wanneer het harder gaat waaien, regenen of sneeuwen, dan kun je altijd met een zeil een deel van de kippenren afdekken. Op deze manier hebben ze, naast het nachthok, nog meer ruimte om te schuilen en lekker comfortabel te blijven. 

  

Zorg dat de poten van je kippen warm blijven 

Als je kippen hun poten warm kunnen houden, zullen ze hun lichaamstemperatuur veel gemakkelijker kunnen regelen en vasthouden.  Zorg ervoor dat je kippenhok brede legnesten heeft, zodat je kippen hun poten warm kunnen houden tijdens het slapen. 

 

Geef je kippen genoeg voer in de winter 

Kippen hebben meer voer nodig naarmate het kouder wordt.  Met een volle krop blijven ze warm als het buiten koud is.  Het is een goed idee om de hoeveelheid voer te verhogen, tenzij ze natuurlijk altijd onbeperkt voer hebben. 

Je kunt ook energierijke voedingsmiddelen toevoegen, zoals scharrelgraanzonnebloempitteneiwitboost en krachtmix. Dit zijn allemaal aanvullende voedingsmiddelen en zijn rijk aan voedingsstoffen. Dat kunnen je kippen in koudere periodes goed gebruiken om zichzelf lekker warm te houden. 


Zorg voor afleiding tegen verveling bij je kippen 

Opgehokte kippen zijn vaak verveelde kippen en verveelde kippen kunnen elkaar gaan pikken. Vooral in de periode dat bijvoorbeeld de vogelgriep weer opleeft en je kippen niet vrij kunnen scharrelen. Een belangrijk onderdeel van je kippen optimaal verzorgen in de winter is ervoor zorgen dat er genoeg voor hun te doen is. 

Je kunt bijvoorbeeld nutri worms of meelwormen in een speelbal doen om ze bezig te houden. Ook kun je fruit of groente ophangen. Zorg er dan voor dat ze er net niet bij kunnen, zodat ze moeten springen om erbij te komen. Dat is een mooie uitdaging voor je kippen en ook nog eens fantastisch om naar te kijken. 

 

Pas op voor bevriezing van kammen en lellen bij je kippen

Sommige rassen hebben bij koud weer extra aandacht nodig. Als je kippen hebt met grote kammen, is de kans op bevriezing het grootste.  Bevriezing treedt het snelste op wanneer de luchtvochtigheid hoog is, dus zorg er altijd voor dat je het kippenhok goed kan ventileren, maar pas wel op voor tocht. 

 

Gebruik niet zomaar een warmtelamp in het kippenhok in de winter 

Je kippen wennen namelijk de hele winter aan het weer.  Als je in de koudste nachten een warmtelamp aanzet en er is een stroomstoring, of je lamp brandt door, dan worden je kippen blootgesteld aan temperaturen waar ze niet de tijd hebben gehad om zich langzaam aan te passen. Door dat grote temperatuurverschil kunnen ze snel onderkoeld raken. 

Er zijn situaties waarin je mogelijk extra warmte nodig hebt. Als je maar een paar hennen hebt, kan hun lichaamswarmte het hok misschien niet warm genoeg houden zonder een warmtebron. 

Vooral kippenrassen met een zijde bevedering hebben speciale aandacht nodig in nat en koud weer.  Ze hebben niet de gladde waterdichte buitenste veren die andere rassen wel hebben en kunnen er slecht tegen wanneer ze nat worden of wanneer ze in koude tocht zitten. 

Als je je kippenhok moet verwarmen, kun je beter geen warmtelamp gebruiken. Je kunt dan nog beter een andere warmtebron gebruiken, zoals een kleine verwarmingskachel die een beveiliging heeft tegen oververhitting. Zorg dan wel dat je hem stofvrij houdt i.v.m. brandgevaar. 

 

Hoe houden jullie je kippen gezond en comfortabel in de winter? We zijn benieuwd naar jullie tips en handigheidjes! Deel ze hieronder in een reactie 🐓

Reacties