mijn-kippen-verliezen-veel-veren-is-dit-de-kippenrui
Glenn
3 min
0

Mijn kippen verliezen veel veren, zijn ze in de rui?

3 min
0

We kregen laatst de vraag: mijn kippen verliezen veel veren, zijn ze in de rui? Hier gaan we nu even dieper op in:

De kippenrui is een natuurlijk proces waar elke kippenhouder vroeg of laat mee te maken krijgt. Het is een periode waarin kippen hun oude veren laten vallen en nieuwe veren groeien. Dit proces kan verwarrend en soms zorgelijk zijn voor nieuwe kippenhouders, maar met de juiste kennis en zorg kun je je kippen door de rui heen helpen en ervoor zorgen dat ze gezond en gelukkig blijven. 

Wat is de kippenrui?

De rui is een natuurlijk proces dat meestal jaarlijks voorkomt bij volwassen kippen. Gedurende deze tijd verliezen kippen hun oude, versleten veren en groeien er nieuwe, frisse veren. Deze vernieuwing is essentieel voor hun gezondheid en welzijn, omdat het hen helpt om hun lichaamswarmte te reguleren en hen beschermt tegen de verschillende seizoenen.

Wanneer gebeurt de kippenrui?

De rui komt meestal voor in de herfst, hoewel het bij sommige kippen en rassen in het voorjaar kan plaatsvinden. De duur van de rui varieert, maar het kan enkele weken tot enkele maanden duren. Hou in gedachten dat elke kip uniek is en het tijdstip en de duur van de rui kunnen verschillen.

Hoe herken je de kippenrui?

Tijdens de rui zullen je kippen er een beetje rommelig uitzien: ze verliezen veren en kunnen er kaal uitzien op sommige plaatsen. Dit is normaal en geen reden tot paniek. Andere symptomen van de rui kunnen zijn:

  • Verminderde eierproductie of zelfs een volledige stop in eiproductie
  • Verhoogde eetlust, omdat het produceren van nieuwe veren veel energie kost
  • Een lagere energie en activiteit, omdat kippen hun energie gebruiken voor de productie van nieuwe veren


kip-die-volop-in-de-rui-is


Hoe kun je je kippen helpen tijdens de rui?

Hoewel de rui een natuurlijk proces is, zijn er enkele dingen die je kunt doen om je kippen te ondersteunen en ervoor te zorgen dat ze gezond blijven:

Zorg voor een evenwichtige voeding

Verhoog de eiwitinname: Veren bestaan hoofdzakelijk uit eiwitten, dus zorg ervoor dat je kippenvoer voldoende eiwitten bevat. Daarnaast is het een goed idee om extra eiwitbronnen toe te voegen, zoals Krachtmix, Nutri Worms of Meelwormen.

Gebruik supplementen voor door het drinkwater, zoals Vivace Energy Boost om het immuunsysteem van je kippen te versterken en hun energieniveau op peil te houden.


                                     

Zorg voor een minder stressvolle omgeving 

Vermijd onnodige veranderingen in hun leefomgeving en regelmatige controle op bloedluizen, veerluizen en andere parasieten is noodzakelijk, vooral omdat kippen tijdens de rui meer vatbaar kunnen zijn voor gezondheidsproblemen.

Hydratatie

Zorg ervoor dat je kippen altijd toegang hebben tot vers en schoon water. Het toevoegen van supplementen zoals Multi Herbal Drinkmix met extra vitamine C en Mezzoforte Vitamines kunnen helpen om hun stressniveau te verlagen en hun algehele gezondheid te bevorderen.

Extra zorg

Houd hun omgeving schoon en comfortabel. Regelmatige schoonmaakbeurten en voldoende nestmateriaal kunnen bijdragen aan een prettige plek voor kippen om door de rui te komen.


De kippenrui is een natuurlijk en noodzakelijk proces voor de gezondheid en vitaliteit van je kippen. Hoewel het misschien een uitdagende periode lijkt, kun je met de juiste zorg en aandacht je kippen makkelijk ondersteunen en ervoor zorgen dat een mooi nieuw glanzend verendek krijgen!

kippen-met-mooi-verendek-na-de-kippenrui


Heb je vragen of wil je gratis advies over het verzorgen van je kippen tijdens de rui? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij staan 7 dagen per week voor je klaar om te helpen en onze passie voor kippen met je te delen!

Neem eenvoudig contact op via het formulier, stuur een bericht naar info@kippenpakket.nl of start een chat in webshop!

 


Reacties