Mijn kip niest, wat kan ik doen?
Glenn
2 min
0

Mijn kip niest, wat kan ik doen?

2 min
0

 Net als mensen, kunnen ook kippen een verkoudheid oplopen, die soms overgaat op een luchtweginfectie. Als een kip niest dan kan dit verschillende oorzaken hebben, maar is vaak het gevolg van een mycoplasma bacterie.

Symptomen van verkoudheid en luchtweginfecties

Een verkoudheid of luchtweginfectie is meestal makkelijk en snel te herkennen bij kippen, omdat een kip dan vaak niest. Dit lijkt vaak onschuldig, maar als het niet wordt behandeld kan het iets vervelends worden. Dit wordt ook vaak snot genoemd. Over het algemeen treden de volgende symptomen op bij verkoudheid en bijhorende luchtweginfecties:

 • Niezen
 • Verstopte neus en vloeistof uit neus
 • Hoesten of rochelen
 • Verstopping die leidt tot gezwollen hoofd en ogen
 • Belletjes bij/in de ogen
 • Bol in de veren
 • Weinig activiteit
 • Eetlust verminderd
 • Er worden minder eieren gelegd

Bij een verstopping, dus een gezwollen hoofd en dikke ogen is het belangrijk je kippen extra in de gaten te houden. Ze hebben dan ook vaak minder eetlust en verliezen gewicht. Hierdoor is de kans groter dat ze andere infecties oplopen.


Het kan natuurlijk eens voorkomen dat kippen verkouden worden en daardoor niezen.

verkouden-kip

Verkoudheid en luchtweginfecties voorkomen

De kans op een verkoudheid kan flink verkleind worden, een goed verblijf is het halve werk!

Wat is daarbij belangrijk?

 • Tochtvrij, maar wel goed geventileerd.
 • Lagere luchtvochtigheid door te behandelen met witkalk. De kalk gaat tussen de naden en kieren zitten en droogt uit.
 • Ververs dagelijks het water, voeg een boost voor het immuunsysteem toe en hang het op hoogte. Hierdoor verklein je de kans dat er bacteriën in het water komen en worden ze minder makkelijk verspreid.
 • Comfortabele temperatuur.

Voor de kip geldt dat de kans op besmetting groter is bij een lage weerstand. De weerstand kan laag zijn door stress, de rui, andere infecties of voedsel dat noodzakelijke voedingsstoffen mist.

Speciaal voor de verminderde weerstand en om je kippen sterk en gezond te houden hebben wij onze Kippen Gezond Pakketten samengesteld. Hierin zit alles om je kippen een boost te geven of te behandelen.

Behandeling van verkoudheid en luchtweginfecties

Hoewel een verkoudheid of (lichte) luchtweginfectie meestal niet dodelijk is, wordt een behandeling wel aanbevolen. Je kunt een verkoudheid bij je kippen behandelen met het 100% natuurlijke middel Con Brio van Vita Vogel.

Een verkoudheid kan makkelijk chronisch worden en blijvende problemen veroorzaken die de levenskwaliteit verminderen. Wanneer er na een behandeling met Con Brio nog steeds symptomen zijn is een eenvoudige antibioticakuur meestal voldoende om de kip volledig te laten genezen. Een antibiotica kuur kan alleen de dierenarts voorschrijven. Ook is het goed om te kijken naar mogelijke oorzaken in het verblijf of voedsel van de kippen om dit te veranderen waar het nodig is.

Bij uitblijven van een behandeling kan de infectie verergeren en leiden tot besmetting bij de andere kippen. Ook kunnen sommige symptomen, zelfs wanneer er later alsnog is behandeld, altijd aanwezig blijven. Een kip die niest, hoeft niet altijd een probleem te zijn na een behandeling, maar je moet dit wel goed in de gaten houden!

Middelen tegen verkoudheid en luchtweginfecties

Bij een lichte verkoudheid kan het toevoegen van eiwitrijke snacksmultivitamines en Con Brio van Vita Vogel voldoende zijn. Bij ernstigere infecties kan een dierenarts antibiotica voorschrijven.

 waterige-ogen-veroorzaakt-door-snot-en-verkoudheid

Al een gevorderde vorm van snot bij de neus en ogen.

Vragen of advies nodig?

Weet je niet zeker waar je het beste aan doet? Neem gerust contact met ons op of laat een reactie achter. Dan kijken we graag met je mee!

Reacties