Barnevelder
De Barnevelder is een algemeen bekend kippen ras en is ontstaan tussen 1850 - 1875 in de omgeving van de plaats Barneveld. Het ras is vermoedelijk ontstaan door het kruisen van lokale legkippen met Aziatische rassen. De Cochin, Langshans en Brahma hebben hier een grote rol in gespeeld. Vooral door de invloed van de Langhans ontstond er een kippenras dat het grootste deel van het jaar, inclusief de winter, mooie grote bruine eieren legde. Deze werden vrij snel geëxporteerd naar onder meer Engeland. Er is veel commotie geweest over de kleur en tekening van de Barnevelder. Omdat er ontzettend veel kleuren van gecreëerd werden. Daarom worden alleen eenkleurige en dubbel gezoomde kleuren erkend.
Uiterlijke kenmerken Barnevelder
- De rug is middellang en holrond
- Overgang van de rug naar de staart vormt een vloeiende lijn
- De vleugels worden strak tegen het lichaam gedragen met een niet volledige gespreide half hoge staart
- De sikkels en bijsikkels van de haan moeten breed zijn en de staartstuurveren zo goed als helemaal afdekken
- De borst is goed gerond en breed
- De kop is gesierd met een enkele middelgrote kam
- De kam is rood en heeft het liefst 4 tot 5 brede kamtanden, maar dit is moeilijk haalbaar
- De oorlellen zijn rood en oogkleur roodbruin
- De pootkleur bij de haan is donkergeel
- De pootkleur van de hen is geel, met aan de voorkant bruinrode schubben
Kleurslagen Barnevelder
De Barnevelder wordt erkend in 5 mooie kleurslagen, namelijk:
- Wit
- Zwart
- Zilver dubbelgezoomd
- Blauw dubbelgezoomd
- Dubbelgezoomd
Er zijn daarnaast wel meer kleurslagen beschikbaar van de Barnevelder, maar deze worden niet officieel erkend in Nederland.
Eigenschappen Barnevelder
De Barnevelder heeft uitstekende eigenschappen als legkip. Dit heeft vooral met de donkerbruine kleur van de eieren te maken. Het is een vitaal ras die in een ren en in vrije uitloop gehouden kan worden. Ze voelen zichzelf al snel thuis wanneer ze op de juiste manier behandeld en verzorgd worden. Het zijn rustige kippen en kunnen makkelijk tam gemaakt worden. En kunnen niet heel goed vliegen, dus een lage afrastering is vaak al genoeg.
Een nadeel van het ras is dat ze gevoelig zijn voor de Ziekte van Marek. Dit is te voorkomen door eendagskuikens te enten.
Ze leggen ongeveer 190 eieren per jaar.
Gewicht Barnevelder
Groot
- Haan 3-3,5 kg
- Hen 2,5-2,8 kg
Kriel
- Haan 1,1-1,2 kg
- Hen 0,9-1 kg
Bijzonderheden Barnevelder
De Barnevelder heeft weinig concurrentie qua ei kleur. Ze leggen namelijk donkerbruine eieren. Het enige ras die hierbij in de buurt komt is de Marans. De eierkleur verandert ook wanneer de Barnevelder hennen ouder worden, deze worden namelijk steeds lichter van kleur. De dubbelgezoomde kleurslag geeft de Barnevelder iets unieks. Een witte of zwarte Barnevelder is minder rasspecifiek. Een witte Barnevelder lijkt namelijk erg veel op een witte New Hampshire.
Naast de 5 erkende kleurslagen van de Barnevelder zijn er nog meer die niet in Nederland erkend worden. Dat zijn de geelwit dubbelgezoomd, zilverblauw dubbelgezoomd, zilverpatrijs dubbelgezoomd, rood, blauw en koekoekpatrijs kleurslagen. Deze zien er ook allemaal fantastisch uit, maar vaak lastiger aan te komen.