Waarom eten kippen meer in de winter?
Glenn
1 min
0

Waarom eten mijn kippen meer kippenvoer in de winter?

1 min
0

Waarom eten mijn kippen meer kippenvoer in de winter? Het klinkt voor ons eigenlijk normaal om meer te eten als het kouder wordt. Er wordt tenslotte meer energie verbrand, omdat het lichaam warm gehouden moet worden, maar geldt dat voor kippen in de winter ook zo? Door verschillende onderzoeken hebben we daar nu de juiste antwoorden op.

Bij elke graad dat het kouder wordt neemt de energiebehoefte van kippen met 1,8% toe. Op het eerste gezicht is 1,8% geen grote stijging. Als we een gemiddelde temperatuur nemen van 15 graden en de temperatuur daalt naar -5 graden Celsius, dat betekent dat de kippen nu behoefte hebben aan 36% extra voer. Dat is zeker bij veel kippen iets om rekening mee te houden met je inkopen.

Hoeveel moet ik mijn kippen voeren in de winter?

Het is gelukkig niet zo dat ze nu bergen extra voer gaan eten, maar ze hebben we meer nodig dan normaal. Krijgen ze normaal gesproken bijvoorbeeld 2 scheppen kippenvoer, geef er dan in de wintermaanden een schep extra bij. Hebben ze onbeperkt toegang tot het voer? Controleer dan een paar keer extra of de voerbak niet al leeg is.

Ook kunnen ze goed extra vetten en eiwitten gebruiken. Denk hierbij aan een handje scharrelgraanzonnebloempittengedroogde meelwormen of nutri worms. Ook onze eiwitboost in combinatie met de voorgaande genoemde lekkernijen zullen erg worden gewaardeerd. Door de extra vetten zal een extra laagje lichaamsvet gecreëerd worden. Hierdoor blijven de kippen makkelijker warm in de koude wintermaanden.

Het kan soms gebeuren dat kippen, ondanks genoeg voer en drinkwater, een slechtere weerstand krijgen wanneer het kouder wordt. Door de slechtere weerstand kunnen je kippen sneller ziek worden en gaan snotteren. Wil je zeker weten dat je alles in huis hebt wanneer dit gebeurd? Dan is het Kip Gezond Pakket zeker iets voor jou.

Meer voer betekent ook meer drinkwater

Doordat de kippen meer gaan eten is er natuurlijk ook meer behoefte aan vers drinkwater. Zorg ervoor dat dit altijd ruim voldoende aanwezig is. Bij koude temperaturen is er kans op bevriezing van het water. Zorg dat je dit regelmatig controleert en dat er altijd water ter beschikking is voor je kippen.

Weet je dat het ’s Nachts gaat vriezen? Zet de waterbakken dan binnen (in een ruimte waar het niet vriest) en zet deze in de ochtend weer terug. Dit scheelt een hoop werk in de ochtend. Je kunt er ook voor kiezen om een drinkbak verwarmer te plaatsen. Deze zorgt ervoor dat het water niet kan bevriezen in de drinkbak.


Kom je er zelf niet helemaal uit?

Het houden van kippen kan af en toe lastig zijn. Weet je iets niet helemaal zeker en wil je erover praten? Laat het ons weten in een reactie hieronder en we reageren zo snel mogelijk!

Reacties