Iets wat je liever niet tegenkomt, beestjes in het kippenhok. Hoe weet je wat voor beestjes het zijn en beter nog: hoe kom je van ze af?
Bloedluizen in het kippenhok
Als het om beestjes in het hok gaat, dan zijn het bijna altijd bloedluizen. Bloedluizen nemen snel toe. Een volwassen vrouwelijke bloedluis legt namelijk 4-8 eitjes per dag.
Het belangrijk om in de gaten te houden of er bloedluis of andere beestjes in je kippenhok zitten.
Hoe herken je bloedluizen?
- Kleine beestjes, vaak met veel op dezelfde plek
- Rond/ovaal van vorm
- Doorzichtig of wit (jonge), grijs (volwassen nog niet gegeten) of rood (volwassen en al bloed gegeten).
Is de binnenkant van het hok wit, door bijvoorbeeld de witkalk. Dan zie je in de naden zwarte plekken. Daar zitten de bloedluizen.
Wanneer je in het kippenhok bezig bent kunnen ze ook over je hand heen lopen. Of als je eieren gaat rapen zie je ze ook wel eens over de eieren lopen. Zitten er bloedplekjes op de eieren? Dan kun je er ook vanuit gaan dat het om bloedluizen gaat.
Hoe kom je van bloedluizen af?
Speciaal daarvoor hebben we onze Anti Bloedluis Pakketten samengesteld. Alles in 1 pakket te zorgen dat je van die vervelende bloedluizen afkomt en ze kunt voorkomen.
- Je begint met het grondig schoonmaken van het hok. Dit kan met Vitalkaline Schuimreiniger Pro, daarna hangt er ook nog een fijnere geur in het kippenhok.
- Spuit alle kieren en naden in met Itec Speciale Bloedluis Spray, dit hoef je maar enkele keer te herhalen, aangezien dit middel de eitjes van de bloedluis ook stevig aanpakt. Laat dit even goed opdrogen.
- Meng vervolgens Diatomeeënaarde door de bodembedekking en het Badzand van de kippen.
- Leg Tabakstelen in het hok en de legnesten, bloedluizen houden niet van deze geur.
- Monteer een Anti Bloeduis Kit voor je zitstokken, hierdoor geef je bloedluizen geen kans om bij je kippen te komen.
- Meng het 100% natuurlijke Multi Herbal Bloedluis Drinkmix door het drinkwater van je kippen, hierdoor stolt het bloed van de bloedluizen en gaan ze dood. Het zorgt er ook voor dat het stresshormoon (corticosteron) bij kippen stevig daalt.
De beestjes zitten ook op mijn kippen, wat nu?
Bloedluizen zitten over het algemeen alleen in het kippenhok. Ze kruipen in het donker naar de kippen toe.
Wist je dat: kippen overdag (in het licht) de bloedluizen opeten?
We sluiten nu de bloedluizen even uit, want je hebt beestjes ontdekt op de kip zelf. Dan zijn de voorkomendste beestjes luizen. De bekendste luizen zijn veerluizen. We zetten even voor je op een rijtje hoe je welke luis kan herkennen.
Veerluizen bij kippen
De veerluis verblijft op de kippen en voedt zich met keratine. Dit is een eiwit dat in de veren van de kip zit. De veerluis kan overal op het lichaam zitten, vaak lopen wanneer je tussen de veren kijkt.
Een veerluis is een langwerpige luis, met 6 poten en een grijze kleur. Veerluizen zijn makkelijk behandelbaar met Anti-Veerluis Spray.
Bruine lichaamsluis bij kippen
De bruine lichaamsluis zit vooral op de buik en rond de cloaca van de kip. Deze luis voedt zich met huidschilfers dat kan leiden tot irritatie, jeuk en een onrustige huid.
Donsluis bij kippen
De donsluis is één van de kleinste luizen die bij kippen voorkomen. Deze kan over het hele lichaam voorkomen, maar zit meestal aan de basis van de veren. Je ziet de donsluis minder snel bij de kop of bij de vleugels. De donsluis heeft een lengte van 0,8 tot 1,5 mm, echt heel klein dus.
Vleugelluis bij kippen
De vleugelluis bevindt zich op de huid van de kip en meestal direct onder de vleugel. Deze luis voedt zich ook met huidschilfers, wat huidirritaties kan veroorzaken bij de kippen.
Kopluis bij kippen
De kippenkopluis wordt voornamelijk gevonden (je raadt het al) rond de kop van de kip. Ook in de hals komt deze voor. Deze luis zit dicht op de huid en voedt zich ook met huidschilfers, wat huidirritaties kan veroorzaken.
Vlooien bij kippen
Vlooien zijn klein, maar wel waarneembaar met het blote oog. Deze kleine, zwarte beestjes zijn snel en kunnen snel springen. Dit zorgt ervoor dat ze van kip naar kip springen, waardoor er snel een plaag ontstaat. Wanneer je vlooien niet op tijd herkent en behandeld is de kans op bloedarmoede erg groot.
Vlooien kunnen overstappen naar andere dieren en mensen.
Symptomen van vlooien bij kippen
- Veel last van jeuk
- Kale plekken
- Kleine bloedingen die infecteert kunnen raken
- Een doffe kam
Vlooien behandelen bij kippen
De behandeling is gericht op de omgeving, aangezien het grootste deel van hun leven daar plaatsvindt.
- Verwijder alles uit het hok, maak deze goed schoon, bijvoorbeeld met chloor en water.
- Behandel het kippenhok Finecto+ Protect Spray
- Behandel je kippen met Multi Herbal Drinkmix gemakkelijk via het drinkwater
- Behandel je kippen met Finecto Oral door het voer
Herhaal de behandeling na een paar weken, vlooieneieren en poppen zijn namelijk ongevoelig voor het bestrijdingsmiddel.
Vooral in de zomer zijn er soms grote uitbraken.
Vlooien voorkomen bij je kippen
Het is belangrijk om minimaal elke 14 dagen het hok (grondig) schoon te maken. Vlooien en ander ongedierte houdt niet van een schoon en goed geventileerd hok. Gebruik Tabakstelen en Nestkruiden, dit geeft een sterke geur af waar ongedierte niet tegen kan.